Tricolore italiano
Składniki: 1 galaretka czerwona + 450 ml wody, 1 galaretka np. brzoskwiniowa lub inna o jasnym kolorze +250 ml wody, 1 galaretka zielona + 450 ml wody, 250 ml kremówki, 1 łyżka cukru z wanilią, 100 ml mleka.
Przygotowanie: zieloną galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody, wlać na blachę (rozmiar klasyczny) i odstawić do zastygnięcia. Jasną galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i przestudzić do temperatury pokojowej. Kremówkę ubić, a gdy będzie puszysta dodać cukier, dolać mleko i całość zmiksować, powoli wlewając jasną galaretkę. Wylać na stężałą warstwę zielonej galaretki i odstawić do zastygnięcia. Rozpuścić czerwoną galaretkę, a gdy będzie miała temperaturę dodać na blachę. Całość ponownie odstawić do zastygnięcia.