Tiramisu - deser, który podbił świat
Bywa nazywany "deserem dla dorosłych". Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wybornie i jest znakomitym zwieńczeniem eleganckiej kolacji. Włoski deser tiramisu to klasyk. Gwarancją smaku jest użycie składników najwyższej jakości i zachowanie proporcji, choć coraz więcej osób proponuje własne wersje tego przysmaku.
Mamma mia, jakie pyszne!
Bywa nazywany "deserem dla dorosłych". Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wybornie i jest znakomitym zwieńczeniem eleganckiej kolacji. Włoski deser tiramisu to klasyk. Gwarancją smaku jest użycie składników najwyższej jakości i zachowanie proporcji, choć coraz więcej osób proponuje własne wersje tego przysmaku.
Skąd pomysł na tiramisu?
Włosi nazwę "tiramisu" rozumieją jako "unieś mnie", "poderwij mnie"" Te słowa świetnie oddają istotę deseru, który podbił cały świat, choć jego historia nie jest jasna. Wiadomo na pewno, że pochodzi z Włoch, choć jest kilka miast, które można uznać za "stolicę tiramisu" - Siena, Wenecja, Florencja, Treviso. Wiele osób skłania się szczególnie do tego ostatniego miasta, a konkretnie do znajdującej się w Treviso restauracji "Le Beccherie". Deser prawdopodobnie powstał w latach 60., choć np. w Wenecji uważa się, że tiramisu od niepamiętnych czasów było serwowane jako ulubiony przysmak dożów. Samo słowo "tiramisu" pojawiło się w latach 80.
Rozkwit popularności tiramisu przypadł na czas II wojny światowej - włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali go w paczkach nadsyłanych z domów. Tiramisu szybko zdobyło popularność w wielu krajach. Włosi często podają go na drugie śniadanie, szczególnie podczas upałów.
Różne włoskie regiony mają swoje przepisy na tiramisu, istnieje jednak przepis podstawowy, dzięki któremu uzyskamy kremowy, aksamitny deser.
Przepis na tiramisu
*Składniki: *2 szklanki mocnej kawy (najlepiej z ekspresu), ok. 200 g podłużnych biszkoptów (tzw. ladyfingers/ savoiardi), 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru albo drobnego cukru, 500 g serka mascarpone, 50 ml likieru amaretto, 4 łyżki kakao, opcjonalnie kilka kostek startej gorzkiej czekolady.
*Wykonanie: *kawę zaparzyć, po czym odstawić do wystygnięcia. Kiedy ostygnie, przelać ją do głębokiego talerza albo miseczki i połączyć z amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu.
Przygotować foremkę do tiramisu (jedną dużą albo kilka mniejszych). Biszkopty na krótko zanurzać w kawie z likierem, uważając, żeby się nie rozpadły. Nasączone biszkopty ułożyć na dnie foremki. Wyłożyć na nie połowę kremu. Oprószyć kakao (przez sitko) i ewentualnie czekoladą. Zrobić drugą warstwę deseru - na oprószonym kremie ułożyć nasączone biszkopty i następnie resztę kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao i startą czekoladą.
Ważne uwagi
Tiramisu robimy w pucharkach, szklankach, prostokątnej albo kwadratowej formie. Jeśli wybieramy większą foremkę, można ją wyłożyć folią spożywczą, dzięki czemu deser łatwiej wyjmiemy.
Jeśli tiramisu robimy w dużej formie, podajemy je pokrojone na kwadraty (kroimy nożem zanurzonym w gorącej wodzie), na dużym talerzu.
Deser serwujemy porządnie schłodzony. Powinien spędzić w lodówce minimum 2-3 godziny. Im dłużej, tym lepiej.
Często zamiast likieru amaretto wykorzystuje się wino. Zwykle jest to słodka marsala. W niektórych przepisach zaleca się zrobienie tiramisu z rumem, brandy, Malibu, Limoncello czy Irish cream.
Ważne uwagi
Dużym błędem podczas przygotowywania tiramisu jest wybieranie składników kiepskiej jakości albo stosowanie zamienników - np. serek homogenizowany zamiast serka mascarpone, okrągłe biszkopty zamiast podłużnych, kawa rozpuszczalna zamiast parzonej. Być może po takich modyfikacjach uzyskamy ciekawy w smaku deser, jednak z tiramisu będzie on miał niewiele wspólnego.
Podpowiedzi
Istnieje mnóstwo wariacji na temat tiramisu. Często do kremu dodaje się wanilię (ziarenka albo cukier wanilinowy). Wiele przepisów odchodzi od tradycyjnej receptury i stawia na oryginalne połączenie smaków. Popularne jest tiramisu kokosowe (robione z dodatkiem likieru kokosowego i wiórków kokosowych) oraz owocowe (np. z malinami, ananasem, bananami, truskawkami czy jagodami - warstwy przekłada się owocową konfiturą albo owoce podaje się po pokrojeniu w plasterki). Drobne owoce (jagody, poziomki) można po prostu wysypać jako jedną z warstw deseru.
Podpowiedzi
Połączenie smaków w tiramisu jest tak charakterystyczne, że trzymając się składników, możemy przygotować inny wspaniały deser. Tort tiramisu, babeczki tiramisu, sernik tiramisu, lody tiramisu - to tylko niektóre z możliwości. Weganie przygotowują swoją wersję tiramisu z tofu. Bez względu na pomysł, w tiramisu chodzi o zachowanie cech deseru: słodki krem powinien przełamywać mocny smak kawy i goryczkę kakao (czekolady).
EPN/mp/WP Kuchnia