Tiramisu - deser, który podbił świat

Bywa nazywany "deserem dla dorosłych". Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wybornie i jest znakomitym zwieńczeniem eleganckiej kolacji. Włoski deser tiramisu to klasyk. Gwarancją smaku jest użycie składników najwyższej jakości i zachowanie proporcji, choć coraz więcej osób proponuje własne wersje tego przysmaku.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Mamma mia, jakie pyszne!

Obraz
© 123RF.COM

Bywa nazywany "deserem dla dorosłych". Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wybornie i jest znakomitym zwieńczeniem eleganckiej kolacji. Włoski deser tiramisu to klasyk. Gwarancją smaku jest użycie składników najwyższej jakości i zachowanie proporcji, choć coraz więcej osób proponuje własne wersje tego przysmaku.

/ 7Skąd pomysł na tiramisu?

Obraz
© 123RF.COM

Włosi nazwę "tiramisu" rozumieją jako "unieś mnie", "poderwij mnie"" Te słowa świetnie oddają istotę deseru, który podbił cały świat, choć jego historia nie jest jasna. Wiadomo na pewno, że pochodzi z Włoch, choć jest kilka miast, które można uznać za "stolicę tiramisu" - Siena, Wenecja, Florencja, Treviso. Wiele osób skłania się szczególnie do tego ostatniego miasta, a konkretnie do znajdującej się w Treviso restauracji "Le Beccherie". Deser prawdopodobnie powstał w latach 60., choć np. w Wenecji uważa się, że tiramisu od niepamiętnych czasów było serwowane jako ulubiony przysmak dożów. Samo słowo "tiramisu" pojawiło się w latach 80.

Rozkwit popularności tiramisu przypadł na czas II wojny światowej - włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali go w paczkach nadsyłanych z domów. Tiramisu szybko zdobyło popularność w wielu krajach. Włosi często podają go na drugie śniadanie, szczególnie podczas upałów.

Różne włoskie regiony mają swoje przepisy na tiramisu, istnieje jednak przepis podstawowy, dzięki któremu uzyskamy kremowy, aksamitny deser.

/ 7Przepis na tiramisu

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *2 szklanki mocnej kawy (najlepiej z ekspresu), ok. 200 g podłużnych biszkoptów (tzw. ladyfingers/ savoiardi), 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru albo drobnego cukru, 500 g serka mascarpone, 50 ml likieru amaretto, 4 łyżki kakao, opcjonalnie kilka kostek startej gorzkiej czekolady.

*Wykonanie: *kawę zaparzyć, po czym odstawić do wystygnięcia. Kiedy ostygnie, przelać ją do głębokiego talerza albo miseczki i połączyć z amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu.

Przygotować foremkę do tiramisu (jedną dużą albo kilka mniejszych). Biszkopty na krótko zanurzać w kawie z likierem, uważając, żeby się nie rozpadły. Nasączone biszkopty ułożyć na dnie foremki. Wyłożyć na nie połowę kremu. Oprószyć kakao (przez sitko) i ewentualnie czekoladą. Zrobić drugą warstwę deseru - na oprószonym kremie ułożyć nasączone biszkopty i następnie resztę kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao i startą czekoladą.

/ 7Ważne uwagi

Obraz
© 123RF.COM

Tiramisu robimy w pucharkach, szklankach, prostokątnej albo kwadratowej formie. Jeśli wybieramy większą foremkę, można ją wyłożyć folią spożywczą, dzięki czemu deser łatwiej wyjmiemy.

Jeśli tiramisu robimy w dużej formie, podajemy je pokrojone na kwadraty (kroimy nożem zanurzonym w gorącej wodzie), na dużym talerzu.
Deser serwujemy porządnie schłodzony. Powinien spędzić w lodówce minimum 2-3 godziny. Im dłużej, tym lepiej.

Często zamiast likieru amaretto wykorzystuje się wino. Zwykle jest to słodka marsala. W niektórych przepisach zaleca się zrobienie tiramisu z rumem, brandy, Malibu, Limoncello czy Irish cream.

/ 7Ważne uwagi

Obraz
© 123RF.COM

Dużym błędem podczas przygotowywania tiramisu jest wybieranie składników kiepskiej jakości albo stosowanie zamienników - np. serek homogenizowany zamiast serka mascarpone, okrągłe biszkopty zamiast podłużnych, kawa rozpuszczalna zamiast parzonej. Być może po takich modyfikacjach uzyskamy ciekawy w smaku deser, jednak z tiramisu będzie on miał niewiele wspólnego.

/ 7Podpowiedzi

Obraz
© 123RF.COM

Istnieje mnóstwo wariacji na temat tiramisu. Często do kremu dodaje się wanilię (ziarenka albo cukier wanilinowy). Wiele przepisów odchodzi od tradycyjnej receptury i stawia na oryginalne połączenie smaków. Popularne jest tiramisu kokosowe (robione z dodatkiem likieru kokosowego i wiórków kokosowych) oraz owocowe (np. z malinami, ananasem, bananami, truskawkami czy jagodami - warstwy przekłada się owocową konfiturą albo owoce podaje się po pokrojeniu w plasterki). Drobne owoce (jagody, poziomki) można po prostu wysypać jako jedną z warstw deseru.

/ 7Podpowiedzi

Obraz
© 123RF.COM

Połączenie smaków w tiramisu jest tak charakterystyczne, że trzymając się składników, możemy przygotować inny wspaniały deser. Tort tiramisu, babeczki tiramisu, sernik tiramisu, lody tiramisu - to tylko niektóre z możliwości. Weganie przygotowują swoją wersję tiramisu z tofu. Bez względu na pomysł, w tiramisu chodzi o zachowanie cech deseru: słodki krem powinien przełamywać mocny smak kawy i goryczkę kakao (czekolady).

EPN/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę