Francja na słodko. Smakowite propozycje na deser

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Pyszne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Francuzi słyną ze wspaniałej kuchni. Kojarzy nam się ona głównie z serami, ślimakami, winem i zupą cebulową. Jednak nie zapominajmy o przepysznych sufletach, tartach, makaronikach, kremach. Zobaczcie przewodnik po najsłynniejszych francuskich słodkościach.

Zobacz wideo: Suflet czekoladowy

/ 5Creme brulee

Obraz
© 123RF.COM

Creme brulee w dosłownym tłumaczeniu to przypalony krem. Tego deseru chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest najbardziej znany, a przy okazji niezwykle prosty do przygotowania. Pod cienką, chrupiącą karmelową skorupką ukrywa się delikatny, waniliowo-jajeczny krem.

/ 5Makaroniki

Obraz
© 123RF.COM

Makaroniki to małe, okrągłe ciasteczka z białek, cukru pudru i migdałów. Są lekkie i delikatne. Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, rozpływające się w ustach. Pomiędzy dwoma ciasteczkami jest pyszna kremowa masa. Makaroniki bywają na początku nieco kapryśne, sekret ich przygotowania tkwi w precyzyjnym odmierzaniu składników oraz wyczuciu. Ale jak już opanujecie tę sztukę, to makaroniki nie będą miały przed wami tajemnic.

/ 5Clafoutis

Obraz
© 123RF.COM

Clafoutis, czyli czereśnie zapiekane w cieście. Ciasto przypomina nieco suflet. Deser jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy go piec w małych kokilkach lub w jednym większym naczyniu. Zamiast czereśni można z powodzeniem użyć także innych owoców – jabłek, śliwek, wiśni, brzoskwiń, malin czy truskawek.

/ 5Suflet

Obraz
© 123RF.COM

Suflet czekoladowy to kolejny francuski klasyk. Jest puszysty, delikatny, a w środku – niespodzianka! Gorący sos. Taki deser poprawi humor nawet największemu smutasowi. Przygotowanie sufletu wydaje się dla wielu niezwykle skomplikowane. Nic bardziej mylnego. To tak naprawdę dość łatwy do przygotowania deser. Tajemnica tkwi w dobrze ubitych białkach. W trakcie pieczenia gorące powietrze unosi masę, dzięki czemu suflet rośnie. Deser podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zgodnie z francuską tradycją, kiedy suflet spokojnie rośnie w piekarniku, podajemy deskę serów. Dopiero potem na stole ląduje deser.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości