Pyszne inspiracje
Francuzi słyną ze wspaniałej kuchni. Kojarzy nam się ona głównie z serami, ślimakami, winem i zupą cebulową. Jednak nie zapominajmy o przepysznych sufletach, tartach, makaronikach, kremach. Zobaczcie przewodnik po najsłynniejszych francuskich słodkościach.
Zobacz wideo: Suflet czekoladowy
Creme brulee
Creme brulee w dosłownym tłumaczeniu to przypalony krem. Tego deseru chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest najbardziej znany, a przy okazji niezwykle prosty do przygotowania. Pod cienką, chrupiącą karmelową skorupką ukrywa się delikatny, waniliowo-jajeczny krem.
Makaroniki
Makaroniki to małe, okrągłe ciasteczka z białek, cukru pudru i migdałów. Są lekkie i delikatne. Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, rozpływające się w ustach. Pomiędzy dwoma ciasteczkami jest pyszna kremowa masa. Makaroniki bywają na początku nieco kapryśne, sekret ich przygotowania tkwi w precyzyjnym odmierzaniu składników oraz wyczuciu. Ale jak już opanujecie tę sztukę, to makaroniki nie będą miały przed wami tajemnic.
Clafoutis
Clafoutis, czyli czereśnie zapiekane w cieście. Ciasto przypomina nieco suflet. Deser jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy go piec w małych kokilkach lub w jednym większym naczyniu. Zamiast czereśni można z powodzeniem użyć także innych owoców – jabłek, śliwek, wiśni, brzoskwiń, malin czy truskawek.
Suflet
Suflet czekoladowy to kolejny francuski klasyk. Jest puszysty, delikatny, a w środku – niespodzianka! Gorący sos. Taki deser poprawi humor nawet największemu smutasowi. Przygotowanie sufletu wydaje się dla wielu niezwykle skomplikowane. Nic bardziej mylnego. To tak naprawdę dość łatwy do przygotowania deser. Tajemnica tkwi w dobrze ubitych białkach. W trakcie pieczenia gorące powietrze unosi masę, dzięki czemu suflet rośnie. Deser podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zgodnie z francuską tradycją, kiedy suflet spokojnie rośnie w piekarniku, podajemy deskę serów. Dopiero potem na stole ląduje deser.