Kokardki z fenkułem i łososiem
Składniki: 6 łyżeczek oliwy z oliwek Extra Vergine, 1 drobno pokrojona cebula, 2 małe bulwy fenkułu, pokrojonego w cienkie plastry, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 6 małych wieprzowych kiełbasek, pokrojonych w kawałki, 2 puszki pomidorów krojonych (bez zalewy), 75 ml białego wina, skórka otarta z 1 cytryny, 500 g makaronu kokardki, 4 łyżeczki starego sera parmezan, 200 g sera ricotta.
Przygotowanie: na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy. Dodać cebulę, fenkuł i czosnek. Smażyć przez ok. 10 min. Przełożyć do oddzielnej miseczki. Na pozostałej oliwie usmażyć kiełbaski. Dodać wino i smażyć przez ok. 2 min, aż wino całkiem odparuje. Dodać cebulę z fenkułem i czosnkiem, pomidory i skórkę z otartej cytryny. Smażyć przez ok. 20 min. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Na koniec posyp parmezanem i do każdej porcji dodać po łyżce sera ricotta.