Fenkuł, czyli koper włoski - jak użyć go w kuchni?

To kuzyn popularnego w Polsce kopru ogrodowego, ale rzadko gości w naszych kuchniach. Fenkuł, czyli koper włoski, nie tylko wzbogaca smak potraw, nadając im ciekawy, łagodny i lekko anyżkowy smak, to produkt charakteryzujący się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Niedocenione źródło witamin i smaku

Obraz
© 123RF.COM

To kuzyn popularnego w Polsce kopru ogrodowego, ale rzadko gości w naszych kuchniach. Fenkuł, czyli koper włoski, nie tylko wzbogaca smak potraw, nadając im ciekawy, łagodny i lekko anyżkowy smak, to produkt charakteryzujący się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Co warto o nim wiedzieć i do jakich przepisów go użyć? Oto kilka podpowiedzi.

/ 9Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

To skarbnica wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nim m.in. spore dawki silnych przeciwutleniaczy, takich jak rutyna, kwercetyna, flawonoidy i różne glikozydy. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, a tym samym silnie wpływa na prawidłową pracę serca oraz całego układu krwionośnego. Spożywając go regularnie dostarczymy organizmowi niezbędnych dawek błonnika, który to znajduje się w koprze włoskim w odpowiednich proporcjach: zarówno jako błonnik rozpuszczalny - pektyny i śluzy, jak i nierozpuszczalny - celulozy, hemicelulozy i ligniny. Taka kombinacja doskonale wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz działa wspomagająco przy biegunkach i zaparciach. Koper włoski polecany jest osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. To również bardzo dobre źródło potasu - minerału, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie
krwi, będące czynnikiem ryzyka udaru mózgu i zawału serca.

/ 9Niskokaloryczny produkt dla całej rodziny

Obraz

Fenkuł ma niską wartość energetyczną (zaledwie 27 kcal/100 g), doskonale nadaje się więc do przyrządzania sałatek i potraw w dietach odchudzających. Sięgać po niego może każdy - nawet małe dzieci i osoby starsze.

W medycynie ludowej wykorzystuje się nasiona kopru włoskiego i na ich bazie przygotowuje herbatkę dla niemowląt, która skutecznie likwiduje wzdęcia.

Co ciekawe, że dawniej fenkuł znajdował się na liście cenionych afrodyzjaków. Był niezwykle popularny w całym antycznym świecie. W Indiach wyciskano z niego sok, który mieszano z mlekiem, miodem i lukrecją. Czy rzeczywiście ma moc, warto sprawdzić osobiście.

/ 9Jak użyć go w kuchni?

Obraz
© 123RF.COM

Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Smakuje korzennie i słodkawo, ma silny anyżkowy zapach, dzięki czemu sprawdza się w sałatkach. Anyżkowaty posmak traci swoją moc w ciepłych daniach. Jego młode liście można używać podobnie jak koperek. Pasuje do ryb i mięs. W krajach basenu Morza Śródziemnego popularna jest zupa fenkułowa. Koper dodaje się też do pobudzających potraw i specyfików. Można z niego robić również sok.

Przy zakupie kopru włoskiego warto pamiętać, aby wybierać te okazy, które mają twardą, jasną bulwę i zielone pędy.

/ 9Zapiekanka ziemniaczana z fenkułem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 duże lub 3 średnie ziemniaki, 1 duża bulwa fenkułu z odciętą zieloną górą, 2/3 szklanki mleka, 150 g startej mozzarelli, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ziemniaki obrać i umyć, a następnie razem z fenkułem pokroić w plasterki. W większym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki i koper włoski, przesypując przyprawami. Wlać mleko, tak aby sięgało do wysokości przedostatniej warstwy. Przykryć całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec 30 minut, po tym czasie zdjąć folię, posypać mozzarellą i piec kolejne 20 minut, do momentu zarumienienia się sera.

/ 9Sałatka z fenkułem

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 opakowanie miksu sałat, 1 fenkuł, 200 g obranego bobu, jasna część małego pora, 10 pomidorków koktajlowych, garść prażonych pestek słonecznika.

*Przygotowanie: *odkroić zielone części fenkuła i pokroić go na cieniutkie plasterki. Można go ewentualnie zamarynować w odrobinie oliwy z solą i sokiem z cytryny. Mieszankę sałat wyłożyć do naczynia, dodać koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków. Całość posypać pestkami słonecznika.

/ 9Kokardki z fenkułem i łososiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 łyżeczek oliwy z oliwek Extra Vergine, 1 drobno pokrojona cebula, 2 małe bulwy fenkułu, pokrojonego w cienkie plastry, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 6 małych wieprzowych kiełbasek, pokrojonych w kawałki, 2 puszki pomidorów krojonych (bez zalewy), 75 ml białego wina, skórka otarta z 1 cytryny, 500 g makaronu kokardki, 4 łyżeczki starego sera parmezan, 200 g sera ricotta.

Przygotowanie: na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy. Dodać cebulę, fenkuł i czosnek. Smażyć przez ok. 10 min. Przełożyć do oddzielnej miseczki. Na pozostałej oliwie usmażyć kiełbaski. Dodać wino i smażyć przez ok. 2 min, aż wino całkiem odparuje. Dodać cebulę z fenkułem i czosnkiem, pomidory i skórkę z otartej cytryny. Smażyć przez ok. 20 min. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Na koniec posyp parmezanem i do każdej porcji dodać po łyżce sera ricotta.

/ 9Tarta z fenkułem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 250 g mąki krupczatki, 200 g mąki pszennej, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 200 g masła, 2 łyżki zimnej wody. Składniki na farsz: 1 fenkuł, 200 g łososia wędzonego, 3 jajka, 200 g żółtego sera morskiego, 1 szklanka śmietany 18%, sól, pieprz.

Przygotowanie: mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut. Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.

/ 9Sałatka z fenkułu

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast