Fenkuł, czyli koper włoski - jak użyć go w kuchni?
To kuzyn popularnego w Polsce kopru ogrodowego, ale rzadko gości w naszych kuchniach. Fenkuł, czyli koper włoski, nie tylko wzbogaca smak potraw, nadając im ciekawy, łagodny i lekko anyżkowy smak, to produkt charakteryzujący się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi.
Niedocenione źródło witamin i smaku
To kuzyn popularnego w Polsce kopru ogrodowego, ale rzadko gości w naszych kuchniach. Fenkuł, czyli koper włoski, nie tylko wzbogaca smak potraw, nadając im ciekawy, łagodny i lekko anyżkowy smak, to produkt charakteryzujący się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Co warto o nim wiedzieć i do jakich przepisów go użyć? Oto kilka podpowiedzi.
Co w nim siedzi?
To skarbnica wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nim m.in. spore dawki silnych przeciwutleniaczy, takich jak rutyna, kwercetyna, flawonoidy i różne glikozydy. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, a tym samym silnie wpływa na prawidłową pracę serca oraz całego układu krwionośnego. Spożywając go regularnie dostarczymy organizmowi niezbędnych dawek błonnika, który to znajduje się w koprze włoskim w odpowiednich proporcjach: zarówno jako błonnik rozpuszczalny - pektyny i śluzy, jak i nierozpuszczalny - celulozy, hemicelulozy i ligniny. Taka kombinacja doskonale wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz działa wspomagająco przy biegunkach i zaparciach. Koper włoski polecany jest osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. To również bardzo dobre źródło potasu - minerału, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie
krwi, będące czynnikiem ryzyka udaru mózgu i zawału serca.
Niskokaloryczny produkt dla całej rodziny
Fenkuł ma niską wartość energetyczną (zaledwie 27 kcal/100 g), doskonale nadaje się więc do przyrządzania sałatek i potraw w dietach odchudzających. Sięgać po niego może każdy - nawet małe dzieci i osoby starsze.
W medycynie ludowej wykorzystuje się nasiona kopru włoskiego i na ich bazie przygotowuje herbatkę dla niemowląt, która skutecznie likwiduje wzdęcia.
Co ciekawe, że dawniej fenkuł znajdował się na liście cenionych afrodyzjaków. Był niezwykle popularny w całym antycznym świecie. W Indiach wyciskano z niego sok, który mieszano z mlekiem, miodem i lukrecją. Czy rzeczywiście ma moc, warto sprawdzić osobiście.
Jak użyć go w kuchni?
Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Smakuje korzennie i słodkawo, ma silny anyżkowy zapach, dzięki czemu sprawdza się w sałatkach. Anyżkowaty posmak traci swoją moc w ciepłych daniach. Jego młode liście można używać podobnie jak koperek. Pasuje do ryb i mięs. W krajach basenu Morza Śródziemnego popularna jest zupa fenkułowa. Koper dodaje się też do pobudzających potraw i specyfików. Można z niego robić również sok.
Przy zakupie kopru włoskiego warto pamiętać, aby wybierać te okazy, które mają twardą, jasną bulwę i zielone pędy.
Zapiekanka ziemniaczana z fenkułem
Składniki: 2 duże lub 3 średnie ziemniaki, 1 duża bulwa fenkułu z odciętą zieloną górą, 2/3 szklanki mleka, 150 g startej mozzarelli, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ziemniaki obrać i umyć, a następnie razem z fenkułem pokroić w plasterki. W większym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki i koper włoski, przesypując przyprawami. Wlać mleko, tak aby sięgało do wysokości przedostatniej warstwy. Przykryć całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec 30 minut, po tym czasie zdjąć folię, posypać mozzarellą i piec kolejne 20 minut, do momentu zarumienienia się sera.
Sałatka z fenkułem
*Składniki: *1 opakowanie miksu sałat, 1 fenkuł, 200 g obranego bobu, jasna część małego pora, 10 pomidorków koktajlowych, garść prażonych pestek słonecznika.
*Przygotowanie: *odkroić zielone części fenkuła i pokroić go na cieniutkie plasterki. Można go ewentualnie zamarynować w odrobinie oliwy z solą i sokiem z cytryny. Mieszankę sałat wyłożyć do naczynia, dodać koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków. Całość posypać pestkami słonecznika.
Kokardki z fenkułem i łososiem
Składniki: 6 łyżeczek oliwy z oliwek Extra Vergine, 1 drobno pokrojona cebula, 2 małe bulwy fenkułu, pokrojonego w cienkie plastry, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 6 małych wieprzowych kiełbasek, pokrojonych w kawałki, 2 puszki pomidorów krojonych (bez zalewy), 75 ml białego wina, skórka otarta z 1 cytryny, 500 g makaronu kokardki, 4 łyżeczki starego sera parmezan, 200 g sera ricotta.
Przygotowanie: na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy. Dodać cebulę, fenkuł i czosnek. Smażyć przez ok. 10 min. Przełożyć do oddzielnej miseczki. Na pozostałej oliwie usmażyć kiełbaski. Dodać wino i smażyć przez ok. 2 min, aż wino całkiem odparuje. Dodać cebulę z fenkułem i czosnkiem, pomidory i skórkę z otartej cytryny. Smażyć przez ok. 20 min. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Na koniec posyp parmezanem i do każdej porcji dodać po łyżce sera ricotta.
Tarta z fenkułem
Składniki na ciasto: 250 g mąki krupczatki, 200 g mąki pszennej, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 200 g masła, 2 łyżki zimnej wody. Składniki na farsz: 1 fenkuł, 200 g łososia wędzonego, 3 jajka, 200 g żółtego sera morskiego, 1 szklanka śmietany 18%, sól, pieprz.
Przygotowanie: mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut. Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.