Tarta z fenkułem
Składniki na ciasto: 250 g mąki krupczatki, 200 g mąki pszennej, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 200 g masła, 2 łyżki zimnej wody. Składniki na farsz: 1 fenkuł, 200 g łososia wędzonego, 3 jajka, 200 g żółtego sera morskiego, 1 szklanka śmietany 18%, sól, pieprz.
Przygotowanie: mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut. Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.