Faszerowany bakłażan
Składniki: 2 duże bakłażany, pół kilograma mielonego mięsa wołowo-wieprzowego z szynki, czosnek, cebula, 2 łyżeczki curry, pół pęczka kolendry, pół szklanki bułki tartej, sok z jednej cytryny, oliwę, sól i pieprz, parmezan.
Przygotowanie: bakłażany przecinamy na pół wzdłuż, wydrążamy połówki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Przygotowujemy farsz: siekamy cebulę i dwa ząbki czosnku, wrzucamy na oliwę rozgrzaną na patelni. Dodajemy mięso i przyprawy, dokładnie mieszamy i smażymy pięć minut. Dodajemy pokrojone drobno wnętrze bakłażana i smażymy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku i nadziewamy masą wydrążone warzywa. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy bułką tartą, każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku lub na grillu przez około 20 minut. Pod koniec posypujemy parmezanem (ilość wedle uznania), aby całość ładnie się zapiekła.