Dolma - faszerowane liście winogron
Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 20 sztuk liści winogron, 50 g ryżu, 1 cebula, sok z jednej cytryny, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i łączymy z mielonym mięsem. Dodajemy ryż, przyprawy oraz sok z cytryny. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Liście winogron sparzamy krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelewamy zimną wodą. Rozkładamy każdy listek na desce i nakładamy łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawijamy po bokach, a następnie zwijamy, jak tradycyjne polskie gołąbki.Układamy je w garnku zalewamy 500 ml wody. Garnek przykrywamy talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, dodajemy świeżego pieprzu. Gotowe dolmy podajemy z czosnkowym dipem.