Faszerowane papryki
Składniki: 5 papryk (żółte i czerwone), 400 g mięsa mielonego z indyka, 250 g żółtego sera startego, 100 g ugotowanego ryżu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 3 łyżki zielonej pietruszki, szczypta ostrej papryki, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i dalej smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostra papryką. W misce mieszamy przesmażone na cebulce mięso z ryżem i połową sera i pietruszką. Z papryk odcinamy górną część i wycinamy gniazda nasienne. Faszerujemy i posypujemy żółtym serem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Układamy papryki. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.