Cebula faszerowana mięsem mielonym
Składniki: 4 duże, czerwone cebule, 300 g mielonego mięsa, papryka, 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, szklanka bulionu, sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia, 3/4 szklanki żółtego tartego sera, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Cebule obierz i odetnij wierzchy. Wrzuć na 3 minuty do wrzątku, po tym czasie delikatnie wyjmij środki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę. Podsmaż ją na oleju, dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 10 minut. Dopraw przyprawami i suszonymi ziołami, dodaj koncentrat, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Farszem napełnij cebule, posyp serem, przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej bulionem. Piecz przez 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.