Faszerowane warzywa na bogato

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie pysznie!

Obraz
© iStock.com

Nie masz pomysłu na letni, pyszny obiad, który posmakuje całej rodzinie? Nie przejmuj się, my mamy! Oto aż pięć przepisów na faszerowane warzywa – wszystkie równie smaczne. Który wybierzesz?

Ziemniaki faszerowane cebulką i boczkiem

Składniki: 1/2 kg dużych ziemniaków, 3 cebule, 200 g boczku, 150 g sera żółtego, jajko, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie piecz je w mundurkach przez 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Kiedy ziemniaki się pieką, boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Gdy zarumieni się, dodaj pokrojone w kostkę cebule. Upieczone ziemniaki przekrój na połowy i wydrążasz ich środki, by z każdego powstała łódeczka. Pozostały miąższ dodaj do boczku i cebuli, wbij jajko, posól, popieprz do smaku i wszystko wymieszaj. Takim farszem napełniaj łódeczki z ziemniaków, posyp je serem i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 5Faszerowany bakłażan

Obraz
© iStock.com

Składniki: 2 bakłażany, cebula, 50 g sera feta, 200 g mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, bazylia, oregano, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na pół i wydrąż. Tak powstałe łódeczki zblanszuj. Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przełóż do miseczki. Pomidory pokrój i dodaj do mięsa, ser pokrusz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Śmietanę wymieszaj z rozkłóconymi jajkami. Połącz z pozostałymi składnikami. Farszem napełnij łódeczki. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

/ 5Pomidory faszerowane pieczarkami

Obraz
© iStock.com

Składniki: 5 dużych pomidorów, 300 g pieczarek, cebula, 100 g ryżu, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, 200 g żółtego sera.
Przygotowanie:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pomidory płucz, odetnij wierzchy i wydrąż środki. Pieczarki zetrzyj na tartce, cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki podsmaż na oleju, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż, posiekaną natkę pietruszki i połowę sera, wymieszaj. Pomidory napełnij farszem, posyp resztą sera, przykryj kapeluszami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

/ 5Cebula faszerowana mięsem mielonym

Obraz
© iStock.com

Składniki: 4 duże, czerwone cebule, 300 g mielonego mięsa, papryka, 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, szklanka bulionu, sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia, 3/4 szklanki żółtego tartego sera, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Cebule obierz i odetnij wierzchy. Wrzuć na 3 minuty do wrzątku, po tym czasie delikatnie wyjmij środki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę. Podsmaż ją na oleju, dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 10 minut. Dopraw przyprawami i suszonymi ziołami, dodaj koncentrat, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Farszem napełnij cebule, posyp serem, przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej bulionem. Piecz przez 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

/ 5Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą

Obraz
© iStock.com

Składniki: 3 papryki, 200 g piersi z kurczaka, kulka mozzarelli, 3 duże pomidory, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 100 g tartego sera, szklanka bulionu, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kosteczkę, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzej olej i usmaż na nim kurczaka. Mozzarellę pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Kurczaka wymieszaj z mozzarellą i pomidorami. Papryki przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona. Tak powstałym farszem napełnij papryki. Wierzch posyp tartym serem. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tartym serem i podlej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez pół godziny.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień