Faszerowane warzywa na bogato
Będzie pysznie!
Ziemniaki faszerowane cebulką i boczkiem
Składniki: 1/2 kg dużych ziemniaków, 3 cebule, 200 g boczku, 150 g sera żółtego, jajko, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie piecz je w mundurkach przez 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Kiedy ziemniaki się pieką, boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Gdy zarumieni się, dodaj pokrojone w kostkę cebule. Upieczone ziemniaki przekrój na połowy i wydrążasz ich środki, by z każdego powstała łódeczka. Pozostały miąższ dodaj do boczku i cebuli, wbij jajko, posól, popieprz do smaku i wszystko wymieszaj. Takim farszem napełniaj łódeczki z ziemniaków, posyp je serem i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń