Będzie pysznie!
Nie masz pomysłu na letni, pyszny obiad, który posmakuje całej rodzinie? Nie przejmuj się, my mamy! Oto aż pięć przepisów na faszerowane warzywa – wszystkie równie smaczne. Który wybierzesz?
Ziemniaki faszerowane cebulką i boczkiem
Składniki: 1/2 kg dużych ziemniaków, 3 cebule, 200 g boczku, 150 g sera żółtego, jajko, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie piecz je w mundurkach przez 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Kiedy ziemniaki się pieką, boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Gdy zarumieni się, dodaj pokrojone w kostkę cebule. Upieczone ziemniaki przekrój na połowy i wydrążasz ich środki, by z każdego powstała łódeczka. Pozostały miąższ dodaj do boczku i cebuli, wbij jajko, posól, popieprz do smaku i wszystko wymieszaj. Takim farszem napełniaj łódeczki z ziemniaków, posyp je serem i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Faszerowany bakłażan
Składniki: 2 bakłażany, cebula, 50 g sera feta, 200 g mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, bazylia, oregano, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na pół i wydrąż. Tak powstałe łódeczki zblanszuj. Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przełóż do miseczki. Pomidory pokrój i dodaj do mięsa, ser pokrusz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Śmietanę wymieszaj z rozkłóconymi jajkami. Połącz z pozostałymi składnikami. Farszem napełnij łódeczki. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Pomidory faszerowane pieczarkami
Składniki: 5 dużych pomidorów, 300 g pieczarek, cebula, 100 g ryżu, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, 200 g żółtego sera.
Przygotowanie:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pomidory płucz, odetnij wierzchy i wydrąż środki. Pieczarki zetrzyj na tartce, cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki podsmaż na oleju, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż, posiekaną natkę pietruszki i połowę sera, wymieszaj. Pomidory napełnij farszem, posyp resztą sera, przykryj kapeluszami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Cebula faszerowana mięsem mielonym
Składniki: 4 duże, czerwone cebule, 300 g mielonego mięsa, papryka, 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, szklanka bulionu, sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia, 3/4 szklanki żółtego tartego sera, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Cebule obierz i odetnij wierzchy. Wrzuć na 3 minuty do wrzątku, po tym czasie delikatnie wyjmij środki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę. Podsmaż ją na oleju, dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 10 minut. Dopraw przyprawami i suszonymi ziołami, dodaj koncentrat, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Farszem napełnij cebule, posyp serem, przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej bulionem. Piecz przez 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą
Składniki: 3 papryki, 200 g piersi z kurczaka, kulka mozzarelli, 3 duże pomidory, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 100 g tartego sera, szklanka bulionu, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kosteczkę, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzej olej i usmaż na nim kurczaka. Mozzarellę pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Kurczaka wymieszaj z mozzarellą i pomidorami. Papryki przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona. Tak powstałym farszem napełnij papryki. Wierzch posyp tartym serem. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tartym serem i podlej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez pół godziny.