Fasolka szparagowa zapiekana pod beszamelem
*Składniki: *500 g oczyszczonej fasolki szparagowej, 500 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól, 150 g startego sera żółtego, 1 posiekana cebulka, 1 posiekany ząbek czosnku.
Przygotowanie: w rondelku rozpuszczamy masło i cały czas mieszając dodajemy mąkę. Gdy składniki połączą się wlewamy mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu nadal mieszając. Gdy sos nabierze gęstej konsystencji bez grudek, doprawiamy do smaku. Fasolkę sparzamy krótko we wrzącej wodzie i odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem i dodajemy połowę sera. Wykładamy fasolkę, zalewamy pozostałym sosem i posypujemy resztą sera. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekaj 25 minut.