Fasolka szparagowa - przepisy i porady

Sezon na fasolkę szparagową nie musi ograniczać się do przygotowywania jej z masełkiem i bułką tartą. To warzywo strączkowe może dostarczyć nam cennych składników odżywczych i warto je podać w oryginalnych połączeniach smakowych. Dietetyce podkreślają, że to bogate źródło kwasu foliowego, a ponadto ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po spożyciu fasolki szparagowej przez dłuższy czas nie będziemy odczuwali głodu. Ale to nie jedyne jej zalety. Co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 11Jedzmy fasolkę

Obraz
© 123RF.COM

Sezon na fasolkę szparagową nie musi ograniczać się do przygotowywania jej z masełkiem i bułką tartą. To warzywo strączkowe może dostarczyć nam cennych składników odżywczych i warto je podać w oryginalnych połączeniach smakowych. Dietetycy podkreślają, że to bogate źródło kwasu foliowego, a ponadto ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po spożyciu fasolki szparagowej przez dłuższy czas nie będziemy odczuwali głodu. Ale to nie jedyne jej zalety. Co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie?

/ 11Jak skutecznie myć owoce i warzywa?

/ 11Co w niej siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Fasolka szparagowa sama w sobie to produkt dietetyczny. 100 g fasoli zawiera tylko 27 kcal i 2,4 g białka. Jej kaloryczność rośnie przez różnego rodzaju dodatki, dlatego osoby na diecie powinny zwrócić szczególną uwagę na przyrządzanie tego warzywa.

Zielone ziarna fasolki szparagowej są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne. Ponadto znajdziemy w nich witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu czyli prowitaminy A. Oprócz tego fasolka zawiera silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Chronią one organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ziarna zawierają o wiele więcej białka niż strączki. Białko fasoli ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie.

Aby stracić jak najmniej cennych składników oraz zachować jak najwięcej smaku, fasolkę szparagową najlepiej przygotowywać na parze. Oto kilka inspiracji, jak zaserwować to warzywo.

/ 11Fasolka szparagowa z migdałami

Obraz
© WP.PL

Składniki: 250 g zielonej fasolki szparagowej, garść płatków migdałowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta chilli.

Przygotowanie: fasolkę gotujemy na parze, aby była jędrna lecz nie twarda. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dosypujemy paprykę, chili i płatki migdałowe. Podsmażamy wszystko na małym ogniu cały czas mieszając, aby nie spalić płatków. Fasolkę polewamy paprykowo-migdałowym sosem.

Przepis i zdjęcie autorstwa www.tanio-szybko-smacznie.pl

/ 11Żółte curry z fasolką szparagową i rybą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g filetów z dorsza, 300 g fasolki szparagowej, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 cm korzenia imbiru, 1 strączek chili, 50 g masła klarowanego, 1 puszka mleka kokosowego, 150 ml śmietany 30%, 2 łyżki kurkumy, 1 łyżka kminu rzymskiego, sól do smaku.

Przygotowanie: cebulę, imbir, połowę strączka chili oraz czosnek obieramy i siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę wraz z posiekanym chili. Dodajemy kmin rzymski i kurkumę. Podsmażamy ok. 2 minuty i dodajemy czosnek i imbir. Po dwóch minutach wrzucamy fasolkę szparagową, delikatnie mieszamy tak, aby wszystkie przyprawy oblepiły strączki i wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 minut. Filety rybne myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w paski, solimy i obsmażamy z obu stron. Do curry dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i gotujemy ok. 15 minut. Curry podajemy razem z ryżem.

Przepis i zdjęcie autorstwa www.tanio-szybko-smacznie.pl

/ 11Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 pełne garście liści szpinaku, 2 pełne garście mieszanki sałat, 50 g fasolki szparagowej ciętej, 1 mała żółta cukinia, 8 jajek przepiórczych. Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól.

Przygotowanie: szpinak płuczemy, suszymy i siekamy jeśli ma duże liście. Wkładamy do salaterek lub do głębokich talerzy razem z mieszanką sałat. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Cukinię tniemy na ok. 4 cm paseczki i grillujemy na patelni. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i robimy sadzone z jaj przepiórczych. Na sałatę i szpinak wykładamy fasolkę szparagową i zgrillowaną cukinię. W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim sałatkę. Na wierzch wykładamy sadzone jajka przepiórcze.

Przepis i zdjęcie autorstwa www.tanio-szybko-smacznie.pl

/ 11Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów

Obraz

*Składniki: *1,5 l bulionu drobiowo-warzywnego, 300 g fasolki szparagowej, 200 g pomidorów, 150 g pieczarek, 2 łyżki zielonego groszku, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 1 szczypta cukru, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia.

*Przygotowanie: *umytą fasolkę pozbawioną końców dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy do miękkości. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy i dodajemy do bulionu. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy z dodatkiem mąki. Do zupy dodajemy pieczarki i zahartowaną śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 minut i podajemy.

/ 11Fasolka szparagowa zapiekana pod beszamelem

Obraz

*Składniki: *500 g oczyszczonej fasolki szparagowej, 500 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól, 150 g startego sera żółtego, 1 posiekana cebulka, 1 posiekany ząbek czosnku.

Przygotowanie: w rondelku rozpuszczamy masło i cały czas mieszając dodajemy mąkę. Gdy składniki połączą się wlewamy mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu nadal mieszając. Gdy sos nabierze gęstej konsystencji bez grudek, doprawiamy do smaku. Fasolkę sparzamy krótko we wrzącej wodzie i odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem i dodajemy połowę sera. Wykładamy fasolkę, zalewamy pozostałym sosem i posypujemy resztą sera. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekaj 25 minut.

/ 11Roladki z kurczaka z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem

Obraz

Składniki: 2 duże piersi z kurczaka, fasolka szparagowa zielona lub żółta (ugotowana) ok. 20 sztuk, 8 plastrów wędzonego boczku, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz do smaku, olej.

Przygotowanie: piersi kroimy wzdłuż na pół, następnie rozbijamy cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Doprawiamy. Fasolkę dzielimy na 4 porcje - każdą zawijamy w boczek, wyrównujemy boki powstałych "snopków", odcinając końce fasolki. Układamy je na kotlety tworząc roladki - spinamy wykałaczkami. Roladki smażymy na złoty kolor z każdej strony. Danie serwujemy z jasnym sosem i ulubioną kaszą.

10 / 11Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Obraz
© WP.PL

Składniki: 200 g makaronu typu spaghetti, 2 duże garście zielonej fasolki szparagowej, 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku, 1/2 szklanki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, 2 łyżeczki suszonego oregano, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie: makaron gotujemy al dente. Fasolkę gotujemy w parowarze lub specjalnym sitku na garnek. W dużej misce łączymy posiekane pomidory z 2 łyżkami zalewy, oregano i szczypiorek. Dodajemy makaron. Fasolkę kroimy w ukośne kawałki i dodajemy do makaronu. Całość delikatnie mieszamy i podajemy.

11 / 11Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami

Obraz

Składniki: 500 g fasolki szparagowej, 400 g ziemniaków, 2 żółtka, 1,5 l bulionu wołowo-warzywnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, szczypta cukru, świeża natka pietruszki do podania.

Przygotowanie: fasolkę myjemy i ucinamy końce, a następnie kroimy na kawałki o długości ok. 3 centymetrów. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Dodajemy do bulionu razem z fasolką szparagową i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i przecier oraz rozbełtane jajka. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości