Fasolka dla każdego
Dietetyk Naturhouse Gdańsk Morena podpowiedziała nam również, kto może sięgać po ten produkt. Okazuje się, że jest on polecany osobom na diecie, cukrzykom, a także kobietom w ciąży.
- Fasolka jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego zapewniającym uczucie sytości na długi czas. Jest też niskokaloryczna, zawiera niecałe 30 kcal na 100 g produktu. Dodatkowo wykazuje niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jej spożycie nie spowoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi i nadmiernego wydzielania insuliny, co między innymi przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej. Niski IG (indeks glikemiczny) chroni także przed napadami głodu tuż po posiłku.
- Fasolka jest bezpieczna także dla diabetyków, ponieważ ze względu na niski IG po jej spożyciu następuje powolny wzrost glukozy we krwi, dzięki czemu nie są potrzebne duże ilości insuliny. Jest polecana kobietom w ciąży (zwłaszcza zielona) z uwagi na zawartość kwasu foliowego, który zapobiega m.in. wadom rozwojowych płodu, poronieniom i niskiej wadze urodzeniowej dziecka.