Fasolka szaparagowa - zielona czy żółta?
Żółta czy zielona?
Prosta w przygotowaniu, pyszna i wartościowa. Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych wakacyjnych i sezonowych produktów Polaków. Ale czym się różni jej żółta odmiana od zielonej? O ich właściwościach opowiedziała nam Maja Lewandowska, dietetyk z Naturhouse Gdańsk Morena.
Prosta w przygotowaniu, pyszna i wartościowa. Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych wakacyjnych i sezonowych produktów Polaków. Ale czym się różni jej żółta odmiana od zielonej? O ich właściwościach opowiedziała nam Maja Lewandowska, dietetyk z Naturhouse Gdańsk Morena.
- Żółta odmiana fasolki szparagowej jest mniej wyrazista w smaku i delikatniejsza niż zielona. Zielona fasolka zawiera znacznie, bo aż kilka razy, więcej witaminy A i kwasu foliowego aniżeli jej żółta siostra, która z kolei jest bogatsza w potas i fosfor - wyjaśnia ekspertka.
To jednak nie jedyne różnice. Warto poznać, jak obchodzić się z tym produktem i komu najbardziej jest polecana fasolka.