Fasolka szaparagowa - zielona czy żółta?
Prosta w przygotowaniu, pyszna i wartościowa. Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych wakacyjnych i sezonowych produktów Polaków. Ale czym się różni jej żółta odmiana od zielonej? O ich właściwościach opowiedziała nam Maja Lewandowska, dietetyk z Naturhouse Gdańsk Morena.
Żółta czy zielona?
Prosta w przygotowaniu, pyszna i wartościowa. Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych wakacyjnych i sezonowych produktów Polaków. Ale czym się różni jej żółta odmiana od zielonej? O ich właściwościach opowiedziała nam Maja Lewandowska, dietetyk z Naturhouse Gdańsk Morena.
- Żółta odmiana fasolki szparagowej jest mniej wyrazista w smaku i delikatniejsza niż zielona. Zielona fasolka zawiera znacznie, bo aż kilka razy, więcej witaminy A i kwasu foliowego aniżeli jej żółta siostra, która z kolei jest bogatsza w potas i fosfor - wyjaśnia ekspertka.
To jednak nie jedyne różnice. Warto poznać, jak obchodzić się z tym produktem i komu najbardziej jest polecana fasolka.
Fasolka szparagowa w diecie
Fasolkę warto włączyć do diety - zwłaszcza w sezonie - ze względu na jej pozytywny wpływ na nasz organizm i samopoczucie.
- Fasolka szparagowa jest cennym źródłem błonnikapokarmowego, który wspomaga procesy trawienne, dlatego zaleca się ją osobom zmagającym się z zaparciami. Cechuje ją również spora zawartość potasu, przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E, flawonoidy), magnezu i witamin z grupy B, dzięki czemu skutecznie obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi i zapobiega udarom mózgu - wskazuje dietetyk Maja Lewandowska.
- Z kolei witamina C zawarta w fasolce wzmacnia system odpornościowy organizmu, który jest pierwszą linią obrony przed większością chorób, a zawarta w fasolce aglutynina dodatkowo wspomaga procesy immunologiczne organizmu - dodaje ekspertka.
Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową
Regularnie jedzona w zdrowych połączeniach to także naturalny środek wzmacniający układ kostny oraz moczowy.
- Fasolka zawiera znaczne ilości witaminy K, która wspomaga tworzenie zdrowych kości i zębów oraz jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina ta jest odporna na działanie wysokiej temperatury, jednak rozkłada się pod wpływem ekspozycji na promieniowanie i zanieczyszczenia powietrza. Fasolka wykazuje również właściwości moczopędnie co działa detoksykująco na organizm oraz przyspiesza usuwanie kwasu moczowego z ustroju redukującym, tym samym ryzyko pojawienia się kamieni w nerkachczy pęcherzu - omawia dietetyk Maja Lewandowska.
Fasolka dla każdego
Dietetyk Naturhouse Gdańsk Morena podpowiedziała nam również, kto może sięgać po ten produkt. Okazuje się, że jest on polecany osobom na diecie, cukrzykom, a także kobietom w ciąży.
- Fasolka jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego zapewniającym uczucie sytości na długi czas. Jest też niskokaloryczna, zawiera niecałe 30 kcal na 100 g produktu. Dodatkowo wykazuje niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jej spożycie nie spowoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi i nadmiernego wydzielania insuliny, co między innymi przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej. Niski IG (indeks glikemiczny) chroni także przed napadami głodu tuż po posiłku.
- Fasolka jest bezpieczna także dla diabetyków, ponieważ ze względu na niski IG po jej spożyciu następuje powolny wzrost glukozy we krwi, dzięki czemu nie są potrzebne duże ilości insuliny. Jest polecana kobietom w ciąży (zwłaszcza zielona) z uwagi na zawartość kwasu foliowego, który zapobiega m.in. wadom rozwojowych płodu, poronieniom i niskiej wadze urodzeniowej dziecka.
Tym kieruj się przy zakupie fasolki
- Kupując fasolkę należy wybierać strączki mające gładką powierzchnię i jednolity kolor, bez widocznych brązowych plam. Umytą, świeżą fasolkę szparagową powinno się przechowywać w plastikowej torbie lub pojemniku w lodówce - w ten sposób fasolka zachowa świeżość do około siedmiu dni. Fasolkę szparagową można również zamrozić poprzez sparzenie jej wrzątkiem i namaczanie przez 2-3 minuty. Następnie należy fasolkę ostudzić, przełożyć do worków lub szczelnych pojemników i umieścić w zamrażarce. Aby wykorzystać potencjał witaminowy fasolki szparagowej, należy spożyć ją w okresie do sześciu miesięcy po zamrożeniu.
Fasolka w kuchni
- Ponieważ obróbka termiczna i długie przechowywanie w znacznym stopniu rozkładają witaminy, makro i mikroelementy, fasolkę szparagową należy przyrządzić zaraz po jej zakupieniu, gotując na parze przez około 5 minut. Taki sposób obróbki, prócz tego, że utrzyma smak, chrupkość i optymalną wilgoć zapewniającą zielony kolor, pozwala przede wszystkim zachować około 60-70 proc. zawartości witamin i składników mineralnych, podczas gdy gotowanie w dużej ilości wody zachowuje ich jedynie 30-40 proc.
Nie warto zwiększać kaloryczności fasolki dodając do niej tartą bułkę smażoną na maśle. Korzystniej będzie ugotować ją na parze z dodatkiem czosnku i przypraw lub upiec w piekarniku z cebulą, oliwą z oliwek i przyprawami.