Kotlety bez mięsa
Kotlety z fasoli są bardzo smaczne i sycące. Można do nich dodać ulubione przyprawy np. majeranek, mieloną paprykę, pietruszkę, czosnek. Bułkę tartą z powodzeniem zastąpią płatki owsiane. Do tego gotowane warzywa lub surówka i obiad gotowy.
Składniki: puszka czerwonej fasoli, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, 3 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedź. Zblenduj wszystko. Dodaj bułkę tartą, jajko, przyprawy. Masę dokładnie wyrób i zwilżonymi dłońmi uformuj z niej kotlety. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z obu stron.