Fasolowe brownie
Ciasto z fasoli? Tak, to możliwe. Fasola i ciecierzyca świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Brownie, które można jeść bez wyrzutów sumienia, jest miękkie, mocno czekoladowe, słodkie. Jego jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znika ze stołu.
Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli, banan, 4 jajka, 3 łyżki kakao, 50 g orzechów włoskich, 50 g żurawiny suszonej, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki sody, 3 łyżki oleju, szczypta soli, 100 g gorzkiej czekolady, 4 łyżki mleka lub śmietanki, bułka tarta do posypania tortownicy.
Przygotowanei: fasolę odsącz i opłucz na sicie. Fasolę, banana, jajka, kakao, cukier, sodę, banana, olej i sól przełóż do miski. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy i żurawinę. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz przez 45-50 min. Czekoladę połam i rozpuść w rondelku razem z mlekiem lub śmietanką. Czekoladą polej wystudzone ciasto.