Fasolka nie tylko do zupy fasolowej

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Oryginalne przepisy na dania z fasolą

Obraz
© Shutterstock.com

Fasola jest świetnym źródłem białka, dlatego powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Wiele osób obawia się jednak przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego po zjedzeniu roślin strączkowych. Można ich jednak uniknąć. Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu. Z fasoli można przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po ciasta i ciasteczka. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Smalec bez smalcu

Obraz
© Shutterstock.com

Smalec z fasoli? Tak, to możliwe. Nie dość, że wyglądem przypomina ten tradycyjny, to jeszcze świetnie smakuje. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu.

Składniki: puszka białej fasoli, 2 cebule, jabłko, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, pół łyżeczki majeranku, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: cebule posiekaj, jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zeszklij na oleju cebulę, dodaj jabłko, liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego i smaż jeszcze przez chwilę. Po usmażeniu wyjmij przyprawy. Fasolę odcedź i zblenduj razem z majerankiem i sosem sojowym. Pod koniec miksowania dodaj cebulę z jabłkiem, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz zblenduj.

/ 6Gulasz z fasoli

Obraz
© Shutterstock.com

Mocno pomidorowy z dodatkiem marchewki, papryki, pora, czosnku i cebuli. Pachnie aromatycznymi ziołami. Doskonale syci i rozgrzewa nawet w najmroźniejszy dzień. Świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Zapewniam, że posmakuje nawet niejadkom.

Składniki: szklanka ugotowanej białej fasoli, czerwona papryka, 2 cebule, marchewka, 20 g pieczarek, puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka oleju, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, sól, pieprz, szczypta chilli.
Przygotowanie: cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem przez chwilę. Paprykę pokrój w kostkę, marchewkę obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Warzywa przełóż na patelnię, podlej wodą i duś razem przez chwilę. Po tym czasie dodaj fasolę, pomidory z puszki i koncentrat. Dopraw do smaku.

/ 6Aksamitna zupa krem

Obraz
© Shutterstock.com

Kremowe zupy robi się bardzo szybko, a do tego są smaczne i sycące. Talerz pożywnego kremu z fasoli to świetny pomysł na ciepłe śniadanie w mroźny poranek.

Składniki: 200 g białej fasoli, 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, 1,5 l bulionu, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, mielona papryka.
Przygotowanie: fasolę zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją w bulionie. Kiedy będzie miękka, dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Gotuj wszystko przez 25 min. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na maśle, dodaj do zupy. Dopraw do smaku i zblenduj na gładki krem.

/ 6Kotlety bez mięsa

Obraz
© Shutterstock.com

Kotlety z fasoli są bardzo smaczne i sycące. Można do nich dodać ulubione przyprawy np. majeranek, mieloną paprykę, pietruszkę, czosnek. Bułkę tartą z powodzeniem zastąpią płatki owsiane. Do tego gotowane warzywa lub surówka i obiad gotowy.

Składniki: puszka czerwonej fasoli, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, 3 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedź. Zblenduj wszystko. Dodaj bułkę tartą, jajko, przyprawy. Masę dokładnie wyrób i zwilżonymi dłońmi uformuj z niej kotlety. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z obu stron.

/ 6Fasolowe brownie

Obraz
© Shutterstock.com

Ciasto z fasoli? Tak, to możliwe. Fasola i ciecierzyca świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Brownie, które można jeść bez wyrzutów sumienia, jest miękkie, mocno czekoladowe, słodkie. Jego jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znika ze stołu.

Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli, banan, 4 jajka, 3 łyżki kakao, 50 g orzechów włoskich, 50 g żurawiny suszonej, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki sody, 3 łyżki oleju, szczypta soli, 100 g gorzkiej czekolady, 4 łyżki mleka lub śmietanki, bułka tarta do posypania tortownicy.
Przygotowanei: fasolę odsącz i opłucz na sicie. Fasolę, banana, jajka, kakao, cukier, sodę, banana, olej i sól przełóż do miski. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy i żurawinę. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz przez 45-50 min. Czekoladę połam i rozpuść w rondelku razem z mlekiem lub śmietanką. Czekoladą polej wystudzone ciasto.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm