Biała fasola w nietypowych przepisach

Biała fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, nie gości zbyt często w jadłospisie Polaków. Niesłusznie, ponieważ odpowiednio przygotowana może stanowić sycący i wartościowy posiłek. Nada się nie tylko do przygotowania dania obiadowego, ale również pysznego ciasta. Oto kilka podpowiedzi, jak najlepiej ją gotować, a także kilka nietypowych propozycji podania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Niedoceniana w polskich kuchniach

Obraz
© 123RF.COM

Biała fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, nie gości zbyt często w jadłospisie Polaków. Niesłusznie, ponieważ odpowiednio przygotowana może stanowić sycący i wartościowy posiłek. Nada się nie tylko do przygotowania dania obiadowego, ale również pysznego ciasta. Oto kilka podpowiedzi, jak najlepiej ją gotować, a także kilka nietypowych propozycji podania.

/ 8Prozdrowotne właściwości

Obraz
© 123RF.COM

W jej składzie znajdziemy cenne pierwiastki, takie jak potas, wapń czy fosfor. Zawiera również inhibitory protezy, czyli substancje hamujące wzrost komórek nowotworowych. Biała fasola to cenne źródło rozpuszczalnego błonnika, którego odpowiedni poziom w organizmie pozwala obniżyć poziom cholesterolu. Niestety, produkt ten często powoduje wzdęcia i gazy, ale z pewnymi trikami można ograniczyć te dolegliwości.

/ 8Jak ją przygotować?

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z najpopularniejszych sposobów jest kilkugodzinne moczenie nasion (około ośmiu godzin), następnie doprowadzenie ich do wrzenia, zmiana wody i gotowanie do miękkości na wolnym ogniu. Warto to jednak zrobić nieco szybciej. Nasiona można moczyć 1-2 godziny w gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie odcedzić, wlać świeżą wodę i ugotować fasolę do miękkości.

Błędem jest moczenie fasoli przez całą noc lub dłużej, gdyż w takiej sytuacji produkt może zacząć fermentować. Ponadto im dłużej nasiona przebywają w wodzie, tym więcej witamin i składników mineralnych tracą.

W kwestii doprawiania, fasolę najlepiej solić już po ugotowaniu. Warto dodawać do niej świeżych ziół, np. majeranek, ale pasuje do niej również aromatyczna czarnuszka. Wzbogacą smak dania i wspomogą trawienie.

/ 8Pasztet fasolowy ze słonecznikiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli, 4 łyżki nasion słonecznika, 125 g rozpuszczonego masła, 1 średnia cebula, 1 jajko, 2 łyżki smalcu lub oleju, 1 łyżka mąki kartoflanej, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: cebulę zeszklić na oleju, a następnie przestudzić i zmielić wraz z fasolą. Połączyć z masłem, mąką ziemniaczaną, jajkiem i słonecznikiem. Doprawić do smaku. Wymieszać dokładnie i przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec ok. 60 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C.

/ 8Fasolowy cwibak z bakaliami

/ 8Zupa fasolowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 ml przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 mała czerwona cebula, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 100 g boczku, 2 ziemniaki, 150 g białej fasoli z puszki, 1 l bulionu wołowego, 100 g zielonej fasolki szparagowej, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać pokrojoną drobno marchewkę, posiekany seler i kawałeczki boczku. Całość dusić ok. 15 minut na wolnym ogniu, raz po raz mieszając. Składniki przełożyć do większego garnka, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę, przecier oraz bulion. Całość gotować około 40 minut.

/ 8Bruschetta z fasolą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kromki pszennego chleba, 5 łyżeczek oliwy, 1/2 puszki białej fasoli, 4 gałązki świeżego koperku, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na łyżce oliwy podsmażyć pieczywo z obu stron. Na grzankach rozsmarować rozgnieciony czosnek. Koperek drobno posiekać i wymieszać z odsączoną fasola. Składniki zalać w miseczce resztą oliwy. Wymieszać i nakładać na pieczywo. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

/ 8Kotlety z fasoli i marchewki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 marchewki, 1/2 puszki białej fasoli, 1 łyżka sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki imbiru, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Fasolę zblendować z olejem, pokrojoną na kawałki cebulą, ząbkiem czosnku, papryką i imbirem. Następnie połączyć masę fasolową z marchewką, dodać bułkę tartą, sos sojowy, doprawić do smaku. Wymieszać i uformować kotlety. Najlepiej upiec je w piecu bez dodatku oleju - ok. 40 minut w 220 stopniach, w połowie odwracając na drugą stronę. Podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja