Smacznie, zdrowo i kolorowo
Dla wielu dzieci wyprawa do restauracji serwującej burgery, frytki czy nuggetsy to prawdziwe święto. Fast foody, choć niewątpliwie pyszne, nie są jednak zbyt dobrym wyborem. Ociekające tłuszczem, nafaszerowane cukrem i chemicznymi dodatkami raczej nie wpłyną pozytywnie na zdrowie dziecka. Spożywane regularnie to prosta droga do otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych. A tego chyba nie chcemy fundować naszym dzieciom. Z okazji Dnia Dziecka proponujemy więc domowe wersje najpopularniejszych przekąsek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Domowe frytki z piekarnika
Wszystkie dzieci lubią frytki. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, po prostu pyszne. Niestety frytki z popularnych sieciówek ociekają tłuszczem i zawierają bardzo dużo soli. Warto więc pokusić się o przygotowanie domowych frytek z piekarnika. Zapewniamy, że będą równie smaczne jak te dostępne w McDonadl's.
Składniki: 1 kg ziemniaków (najlepsze będą ziemniaki typu B - ogólnoużytkowe) , odrobinę oleju, sól i ulubione przyprawy (np. tymianek, kolorowy pieprz, granulowany czosnek).
Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować i obrać, a następnie pokroić w słupki. Ziemniaki lekko obgotować w słonej wodzie. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ziemniaki odcedzić i osuszyć. Posypać przyprawami i wymieszać z 2 łyżkami oleju. Rozłożyć równomiernie na papierze do pieczenia. Piec przez ok. 25-30 minut do zrumienienia. Podawać z sosami.
Kremowy shake truskawkowy z bitą śmietaną
Shake to pyszna przekąska, której żadne dziecko nie odmówi. Słodki, z wyczuwalnym aromatem świeżych truskawek i mnóstwem dodatków, których odkrywanie ucieszy każdego małego smakosza.
Składniki: 200 g truskawek, 1 dojrzały banan, 200 g jogurtu truskawkowego, ok. 100 ml mleka.
Bita śmietana: 200 ml kremówki, 3-4 łyżeczki cukru pudru
Dodatki: kilka owocowych żelek, garść małych bezików, małe herbatniki, rurki z kremem, garść mrożonych malin.
Przygotowanie: W blenderze kielichowym umieścić opłukane truskawki (mogą być też mrożone) i obranego ze skórki banana. Dodać jogurt i zblendować, a jeśli shake okaże się zbyt gęsty – powoli dolewać mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. W międzyczasie ubić schłodzoną kremówkę ze szczyptą soli, a pod koniec dodać cukier puder. Shake przelać do szklanek do ½ wysokości i dopełnić bitą śmietaną wyciskaną w rękawie cukierniczym. Zmrożone maliny delikatnie rozgnieść wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa i posypać po wierzchu shake’a. Dowolnie udekorować, wkładając w bitą śmietanę słodkie rurki z kremem, ciasteczka i delikatnie rozkruszone beziki. Podawać schłodzone.
Nuggetsy w chrupiącej panierce
Ze wszystkich dań oferowanych w McDonald's, nuggetsy wydają się zajmować szczególne miejsce w sercach miłośników fast foodów. Mięsne kąski smażone w złocistej panierce skuszą nawet niejadków. Niestety tradycyjne nuggetsy, smażone w głębokim łuszczu, nie należą do najzdrowszych przekąsek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by odtworzyć ten chrupiący, smakowity przysmak w domu w "odchudzonej" wersji.
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 2 łyżki oleju do smażenia, curry, papryka słodka, czosnek granulowany, sól, pieprz, 2 jajka, płatki kukurydziane.
Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić curry, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Odstawić na ok. 30 minut. Jajka roztrzepać, płatki kukurydziane pokruszyć. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki mięsa panierować w jajku i płatkach kukurydzianych. Usmażyć na złoty kolor i odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionym sosem, frytkami i surówką.
Domowe wrapy z nuggetsami (jak w McDonald’s)
Smakują jeszcze lepiej niż z sieciówki, a zrobić je można dosłownie w kilka chwil. Idealnie pasują do małych i tych większych rączek. Pełnoziarnista tortilla, sałata, delikatny ziołowy sos i pyszne nuggetsy z drobiowych polędwiczek – czy jakiekolwiek dziecko się oprze temu daniu?
Składniki: 4 tortille pełnoziarniste, 450 g polędwiczek z kurczaka, sałata masłowa – ok. 10 dużych liści, 100 g świeżego szpinaku, 2 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, ½ czerwonej lub żółtej papryki, keczup, 200 g płatków kukurydzianych, ok. 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 jajka
Na marynatę do kurczaka: 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 2 łyżki przyprawy gyros, ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej.
Sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego, 1 łyżka koperku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 ząbek czosnku (można pominąć).
Przygotowanie: polędwiczki z kurczaka zamarynować w oliwie z dodatkiem przypraw i odstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.
Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze, ale nie na zupełny pył – warto, by część z nich miała duże, wyczuwalne kawałki.
Zrobić sos – w słoiczku wymieszać jogurt z posiekanym drobno koperkiem, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotować liście sałaty i szpinak, paprykę pokroić na cienkie paski, ogórki kiszone również, a pomidora w cienkie półplastry.
Mięso zanurzać najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku, a na końcu w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
Smażyć partiami na rozgrzanej patelni i odkładać na papierowy ręcznik. Placki tortilli podgrzać – można w mikrofali lub na patelni – by stały się miękkie i elastyczne.
Każdą tortillę układać na kawałku folii aluminiowej.
Na każdym placku rozsmarować niewielką ilość keczupu, rozłożyć liście sałaty, niewielką ilość liści szpinaku, kilka pasków papryki i ogórka oraz parę plasterków pomidora.
Nuggetsy pokroić skośnie na wąskie kawałki i układać na tortilli. Polać niewielką ilością sosu koperkowego, a następnie składać tortillę – najpierw dolną krawędź zwinąć ku górze, a następnie złożyć do środka brzegi, pomagając sobie folią aluminiową.
Soczysty burger z indyka w pełnoziarnistej bułce
Chrupiąca bułka, soczysty kotlet i ulubione dodatki. Bez problemu przygotujemy to danie w domu, przy okazji mając pewność, że użyte przez nas składniki są zdrowe i nie zawierają konserwantów, polepszaczy smaku i innych szkodliwych substancji. Dzieci będą zachwycone!
Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 1 szalotka, płaska łyżeczka przyprawy do indyka lub ulubione zioła. 2 bułki pełnoziarniste, kilka liści sałaty rzymskiej, cebula czerwona, 1 pomidor, 2 ogórki kiszone lub korniszony, 2 plastry żółtego sera, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz.
Przygotowanie: Mięso doprawić przyprawą do indyka, dodać posiekaną szalotkę i wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować 2 burgery i usmażyć je na grillu lub na patelni grillowej. Z jogurtu, majonezu i musztardy przygotować sos. Doprawić solą i pieprzem. Bułki przekroić na pół. Dolną część bułki posmarować sosem, ułożyć sałatę, mięso, ser, plastry pomidora, ogórka i cebuli. Polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i lekko docisnąć.