Domowe frytki z piekarnika
Wszystkie dzieci lubią frytki. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, po prostu pyszne. Niestety frytki z popularnych sieciówek ociekają tłuszczem i zawierają bardzo dużo soli. Warto więc pokusić się o przygotowanie domowych frytek z piekarnika. Zapewniamy, że będą równie smaczne jak te dostępne w McDonadl's.
Składniki: 1 kg ziemniaków (najlepsze będą ziemniaki typu B - ogólnoużytkowe) , odrobinę oleju, sól i ulubione przyprawy (np. tymianek, kolorowy pieprz, granulowany czosnek).
Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować i obrać, a następnie pokroić w słupki. Ziemniaki lekko obgotować w słonej wodzie. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ziemniaki odcedzić i osuszyć. Posypać przyprawami i wymieszać z 2 łyżkami oleju. Rozłożyć równomiernie na papierze do pieczenia. Piec przez ok. 25-30 minut do zrumienienia. Podawać z sosami.