Król stołu
Miłośnicy czosnku przekonują, że pasuje do wszystkiego - dań mięsnych, ryb, warzyw... Mimo intensywnego smaku, w odpowiednich ilościach czosnek nie dominuje, ale podkreśla smak potraw. Można więc stosować go do makaronów, zapiekanek czy past warzywnych - np. guacamole czy hummusu. Świetnie komponuje się z wieloma warzywami - idealnie pasuje np. do bobu czy szpinaku. - Czosnek jest niezwykle uniwersalną przyprawą, są jednak takie dania i produkty, które niemal "wymagają" dodatku czosnku. Ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie, warto dodać kilka ząbków do dań tłustych i ciężkostrawnych. Czosnek jest też niezastąpionym dodatkiem marynat i kiszonek. Świetnie komponuje się z owocami morza, nadając ich smakowi głębi i aromatycznego zapachu. Idealnie współgra też z intensywnymi ziołami, zupami i gulaszem - proponuje pani dietetyk. Intensywny, nie dla wszystkich przyjemny zapach czosnku, sprawia, że nie zawsze i nie w każdej postaci możemy go zjeść. Wyjściem z tej sytuacji może być czosnek marynowany, który nie pozostawia brzydkiego zapachu w ustach, a można go wykorzystać do wielu dań lub jeść samodzielnie w formie przekąski.