Co z tym zapachem
O ile aromat czosnku w jedzeniu, większości z nas zaostrza apetyt, o tyle jego woń pozostająca na dłoniach czy w ustach, zazwyczaj zniechęca do jego spożywania. Na szczęście są sposoby, by zneutralizować nieprzyjemną woń. - Po zjedzeniu czosnku, początkowo przykry zapach wydobywa się tylko z ust. Ponieważ jednak jego intensywnie działające składniki przenikają do wszystkich części ciała, charakterystyczny i nie dla wszystkich przyjemny zapach wydzielany jest także przez skórę i płuca. Aby zneutralizować aromat czosnku możemy zastosować kilka sztuczek - radzi dietetyczka. - Skuteczne jest żucie natki pietruszki lub goździków w ilości dziesięciokrotnie większej niż czosnku. Można też zagryźć skórkę z cytryny lub pomarańczy albo zjeść jabłko, seler lub łyżeczkę miodu. Do popicia możemy użyć: czerwone wino, mleko lub jogurt naturalny. Do dania z tą przyprawą warto też dodać tymianek, miętę lub kminek. Usunąć zapach z dłoni pomoże przede
wszystkim sok z cytryny. Substancje aromatyczne wnikają jednak głęboko, dlatego najlepiej możliwie skrócić kontakt surowych ząbków ze skórą. Można to zrobić ułatwiając sobie obieranie ząbków. Zamiast cierpliwie ściągać przylegającą skórkę, luźne ząbki najlepiej włożyć do słoika lub zamknąć w dwóch metalowych miskach i energicznie potrząsać nimi przez chwilę. Jeśli nie uda nam się w ten sposób pozbyć się skórek, warto wypróbować inną metodę - lekko zmiażdżyć ząbek płaską stroną noża, wcześniej odcinając jego twardszą końcówkę. Innym sposobem na łatwe obieranie czosnku jest zanurzenie go na chwilę we wrzątku - musimy się jednak liczyć z tym, że razem z błonką, pozbędziemy się też przynajmniej części substancji bakteriobójczych. Z pomocą może nam też przyjść obieraczka do czosnku. Silikonowa rurka z wypustkami, przez którą przeciskamy ząbki, łatwo usunie przezroczystą skórkę.