Kosmiczne patisony
Najwięcej niepewności wśród konsumentów budzi inne warzywo z rodziny dyniowatych - patison. Niektórzy go obierają, inni uważają, że absolutnie nie powinno się tego robić, a młode warzywa zjadają na surowo ze skórką jak kalarepkę.
Nietypowy, przypominający UFO, kształt patisona sprawia, że wiele osób nie bardzo wie, jak się za niego zabrać. - Patisona można wykorzystać podobnie jak inne dyniowate - do gulaszu, leczo czy sałatek. Jednak ze względu na jego kształt można też zrobić z niego bardziej efektowne danie - podpowiada Agata Lewandowska. - Wystarczy wydrążyć patisona, nafaszerować, przykryć go "czapeczką" i zapiec. Warzywo to można też oczywiście gotować i smażyć. Popularnym sposobem obróbki tego warzywa jest także marynowanie. Najlepiej nadają się do tego bardzo małe egzemplarze, które będą ciekawym dodatkiem do sałatek, kanapek czy dań głównych - nie tylko dodadzą im smaku, ale także zachwycą swym nietypowym kształtem.
Jak widać dyniowate stanowią dla kucharza prawdziwe morze możliwości. A że teraz mamy ich największy urodzaj, warto popuścić wodze fantazji i poszaleć z jesiennymi dyniowatymi.
Agata Dudkiewicz