Niskokaloryczne i pyszne
Dyniowate są idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię i chcących obniżyć poziom cholesterolu. - Osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy, powinny sięgać po cukinie czy bakłażany. Są bowiem bardzo sycące, a przy tym niskokaloryczne. Cukinia zawiera jedynie 15 kcal, a bakłażan 21 kcal w 100 gramach. Taki składnik posiłku z pewnością więc nie wpłynie negatywnie na figurę, a pozwoli uniknąć uczucia głodu - mówi Agata Lewandowska. - Równocześnie uważa się, że spożywanie warzyw dyniowatych, może mieć korzystny wpływa na poziom cholesterolu we krwi.
Niewątpliwą zaletą dyniowatych jest też ich uniwersalność. Można je dusić, gotować, smażyć i piec. Nadają się na zupy, zapiekanki, kotlety warzywne, pasty, sałatki, można je faszerować lub zastąpić nimi inne warzywa - np. ziemniaki.