Golonka z szynkowaru
Szynkowar to naczynie, które jest coraz bardziej popularne. Składa się z metalowego cylindra i przykrywki ze sprężynką, która ułatwia dociskanie przygotowywanych produktów. W szynkowarach najczęściej robi się wszelkiego rodzaju mielonki, ale gotowana w nim golonka też jest znakomita. Potrzebujemy: dwie duże golonki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól peklową, sól kamienną. Z golonki usuwamy kości i kroimy ją w grube kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Na koniec wsypujemy dwie łyżki soli peklującej i wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie wyjmujemy, wkładamy wszystko do woreczka, który jest częścią szynkowaru, dociskamy mocno i gotujemy w wodzie o temperaturze 75 stopni C przez trzy godziny. Schładzamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z woreczka i kroimy na plasterki.