Kuchnia niemiecka. Nie tylko golonka, piwo i sałatka ziemniaczana

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Rusza Oktoberfest

Obraz
© 123RF.COM

Zachwycamy się kuchnią francuską, włoską czy tajską. A nie wiemy, co lubią nasi najbliżsi sąsiedzi. Kuchnia niemiecka stereotypowo kojarzy nam się z golonką, piwem i preclami, którymi Niemcy chętnie objadają się podczas rozpoczynającego się właśnie w Monachium Oktoberfest. Nie ma jednej "kuchni niemieckiej". Każdy region może się pochwalić swoimi popisowymi daniami. Mimo to we wszystkich landach chętnie jada się pieczeń wieprzową z knedlami i kapustą.

Kuchnia niemiecka jest powszechnie uznawana za bardzo kaloryczną, tłustą i ciężkostrawną. Dominują dania mięsne, kapusta, ziemniaki i piwo. Jedną ze specjalności są kiełbaski — z rusztu, z musztardą, frankfurterki. Popularne są także knedle, które serwuje się z zupą lub pieczenią wieprzową albo na słodko z owocami. Od Włochów Niemcy zapożyczyli risotto, przygotowują je jednak po swojemu, a więc z kiełbasą. Jeśli chodzi o słodkości, króluje strudel jabłkowy oraz tort szwarcwaldzki. W kuchni niemieckiej są wpływy francuskie, austriackie, holenderskie, czeskie, rosyjskie, angielskie czy szwajcarskie. Natomiast w wyniku napływu imigrantów w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, niemieckie tradycje kulinarne wzbogaciły się o dania śródziemnomorskie (tureckie, włoskie). Dynamiczny rozwój turystyki oraz dalsze procesy migracyjne spowodowały powstawanie w Niemczech meksykańskich i azjatyckich restauracji.
Zobacz wideo: Sekret pysznego rosołu

/ 7Bawaria

Obraz
© 123RF.COM

Przez wielu Bawaria jest uważana za wizytówkę Niemiec. Na śniadanie zjemy tam precla ze słodką musztardą. Do tego zestawu obowiązkowo podawana jest biała kiełbasa. Przepis na nią powstał podobno w stolicy Bawarii, czyli Monachium. Odwiedzając tę część kraju warto także spróbować Leberkäse, czyli pieczeni z mielonego mięsa, golonki, knedli, sałatki z białej kapusty, kiełbasek norymberskich oraz aromatycznych pierników, których sława sięga daleko poza granice Niemiec.

/ 7Hesja i Nadrenia

Obraz
© 123RF.COM

Tutaj możemy zajadać się żeberkami z kiszoną kapustą, czyli Frankfodder Gebabbel. Do picia dostaniemy natomiast wyśmienite jabłkowe wino. Regionalną specjalnością jest również Frankfodder Grie Soß – frankfurcki zielony sos, przygotowywany na bazie jogurtu i kwaśnej śmietany. Swój kolor zawdzięcza on świeżym ziołom. Z kolei w Nadrenii typowy obiad to Sauerbraten, czyli pieczeń z marynowanej w kwaśnej zalewie koniny lub wołowiny podawana z knedlami i gęstym kompotem jabłkowym.

/ 7Hamburg, Brema, Szlezwik-Holsztyn

Obraz
© 123RF.COM

W nadmorskich regionach królują ryby i owoce morza. Spróbujemy tu wyśmienitych dań z ryb (śledzia, flądry, dorsza). Popularne są także kraby i mule. Na deser dostaniemy natomiast kisiel z czerwonych owoców jagodowych, czyli Rote Grütze.

/ 7Badenia-Wirtembergia

Obraz
© 123RF.COM

Odwiedzając tę część Niemiec, musimy koniecznie spróbować Maultaschen. Są to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego, wypełnione mięsno-szpinakowym farszem. Stąd także pochodzi słynna szynka szwarcwaldzka oraz szwarcwaldzki tort wiśniowy.

/ 7Saksonia, Turyngia

Obraz
© 123RF.COM

Nie możemy odjechać bez spróbowania turyńskich kiełbasek i drezdeńskiej strucli z bakaliami. Ma ona długą tradycję i jest przygotowywana według ściśle określonej receptury. Co roku w drugą sobotę adwentu odbywa się w Dreźnie święto strucli, a w roli głównej występuje największa strucla na świecie. W strucli znajdziemy m.in. starte migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową. Popularne w tym regionie są także klopsy po królewiecku. Przygotowuje się je z cielęcego mięsa mielonego, bułki tartej, jajek i skórki cytrynowej. Tradycyjnie serwowane są w sosie śmietanowo-kaparowym. Można je podawać w towarzystwie ziemniaków, buraczków lub ryżu.

/ 7Meklemburgia-Pomorze Przednie, Brandenburgia, Berlin

Obraz
© 123RF.COM

Specjalnością tych okolic jest gotowana golonka (jakżeby inaczej) podawana z puree z grochu, a także smażona kiełbasa w szaszłykowym sosie z dodatkiem curry, czyli Currywurst. Prawdziwa bomba kaloryczna, ale trudno się jej oprzeć.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji