Kuchnia niemiecka. Nie tylko golonka, piwo i sałatka ziemniaczana
Rusza Oktoberfest
Kuchnia niemiecka jest powszechnie uznawana za bardzo kaloryczną, tłustą i ciężkostrawną. Dominują dania mięsne, kapusta, ziemniaki i piwo. Jedną ze specjalności są kiełbaski — z rusztu, z musztardą, frankfurterki. Popularne są także knedle, które serwuje się z zupą lub pieczenią wieprzową albo na słodko z owocami. Od Włochów Niemcy zapożyczyli risotto, przygotowują je jednak po swojemu, a więc z kiełbasą. Jeśli chodzi o słodkości, króluje strudel jabłkowy oraz tort szwarcwaldzki. W kuchni niemieckiej są wpływy francuskie, austriackie, holenderskie, czeskie, rosyjskie, angielskie czy szwajcarskie. Natomiast w wyniku napływu imigrantów w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, niemieckie tradycje kulinarne wzbogaciły się o dania śródziemnomorskie (tureckie, włoskie). Dynamiczny rozwój turystyki oraz dalsze procesy migracyjne spowodowały powstawanie w Niemczech meksykańskich i azjatyckich restauracji.
Zobacz wideo: Sekret pysznego rosołu