Lodówka
Tu trafić powinny produkty świeże, z krótkim okresem przydatności do spożycia. Zdarza się, że do lodówki chowamy również produkty, które nie muszą być przechowywane w chłodnym czy zimnym miejscu. Co więcej, im mniej napakowana lodówka, tym mniej energii pobiera (w przeciwieństwie do zamrażarki). Istnieją pewne uniwersalne reguły, które warto zastosować umieszczając jedzenie na poszczególnych półkach chłodziarki. Na najwyższej półce, gdzie jest ok. 7 stopni C powinny znaleźć się mleko, soki, masło i przetwory. Po środku (ok. 5 stopni C) wkładamy śmietany, ugotowane mięsa, ryby i wędliny. Najniżej z kolei (ok. 3 stopni C) najlepiej przechowywać surowe mięsa i drób, resztki z obiadu. Zanim włożymy do lodówki wędliny, nabiał, warzywa czy grzyby należy zawsze wyjąć je z foliowych opakowań, które nie
przepuszczają powietrza. Należy je za to owinąć w bawełniane, spożywcze ściereczki, a świeże zioła np. w wilgotne ręczniki papierowe.