Spiżarnia
Szczęściarze mogą pochwalić się oddzielnym pomieszczeniem, w którym w szeregu stoją słoiki z przetworami, swoje miejsce mają warzywa korzeniowe czy zapasy wody mineralnej. W większości domów funkcję spiżarni pełni mały składzik lub po prostu jedna z kuchennych szafek. Mimo to powinna ona być dostosowana do przechowywanych tamże produktów, dzięki czemu zwiększymy swoją szansę na smaczny i zdrowy codzienny obiad. Porządna spiżarnia powinna być odcięta od dostępu światła. Dotyczy to szczególnie przechowywania olejów, tłuszczów, suszonych owoców, jajek czy mleka. Temperatura powinna wynosić około 10 stopni C i powinno być tam względnie sucho. I co ważne - w pobliżu jedzenia nie należy przechowywać przedmiotów wykorzystywanych do sprzątania. Miejsce na mopa, szczotkę czy szufelkę lepiej znaleźć w innej części domu. Aby zachować neutralny zapach i do minimum ograniczyć
przenikanie się zapachów, warto zainwestować w pochłaniacz etylenu (substancji wydzielanej przez warzywa i owoce, która sprawia, że te szybciej robią się dojrzałe i gniją).