Jak powstaje?
- Kuchnia śródziemnomorska nie wyobraża sobie przyrządzania potraw bez octu balsamicznego - przyznaje Dominika Sikora, dietetyczka Naturhouse. Robi się go z zagęszczonego moszczu winogronowego (moszcz to świeżo wyciśnięty sok z owoców lub warzyw, który wykorzystuje się jako półprodukt). Moszcz gotuje się, co wpływa na podwyższenie stężenia cukrów i składników kwasowych w soku do ok. 40 proc. Następnie poddaje się go długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Procesy zachodzące w soku prowadzą do wytworzenia się silnego smaku i aromatu charakterystycznego dla octu balsamicznego.
Fermentacja, jaka zachodzi w soku, z którego powstaje ocet balsamiczny, trwa niekiedy długie lata. Aby wyprodukować litr tradycyjnego octu balsamicznego, potrzeba ok. 145 kg surowych winogron. Ocet balsamiczny najczęściej produkowany jest z winogron odmiany białej i czerwonej. To nie tylko aromatyczna przyprawa, ale również produkt, który korzystnie wpływa na organizm.