Rzepa i krzepa
Wśród warzyw korzeniowych powinniśmy zwrócić uwagę na rzepę, która w starożytnym Rzymie była jednym z najważniejszych warzyw. Porcja 100 g w ponad 1/3 pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Rzepa zawiera również regulujący trawienie błonnik, indole o działaniu przeciwnowotworowym i lizynę zapobiegającą opryszczce.
Jak jeść rzepę? Można ją zetrzeć i przygotować z niej sałatkę, np. z dodatkiem startego jabłka. Polać jogurtem naturalnym albo sosem przyrządzonym z octu jabłkowego i musztardy. Starta rzepa jest smacznym składnikiem placków ziemniaczanych. Bardzo dobre będzie purée przygotowane z ugotowanych na parze i utłuczonych: rzepy, marchwi, ziemniaków. Warzywa korzeniowe w ogóle świetnie nadają się na purée. Sprawdź połączenie: ziemniak + marchew + korzeń pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (najlepiej białym), dodaj odrobinę masła i mleka, wymieszaj.