Dlaczego warto jeść warzywa korzeniowe?
Rodzina korzeniowych
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożywać minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji, a najlepiej siedem lub więcej porcji dziennie. Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługują warzywa korzeniowe. Często goszczą na naszych stołach, czy jednak wiemy, jakim są bogactwem witamin i minerałów?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożywać minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji, a najlepiej siedem lub więcej porcji dziennie. Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługują warzywa korzeniowe. Często goszczą na naszych stołach, czy jednak wiemy, jakim są bogactwem witamin i minerałów?
Warzywa korzeniowe, jak wskazuje ich nazwa, mają jadalny korzeń. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że możemy je kupić przez cały rok. Odznaczają się długą trwałością. Mają różne kolory i kształty: bywają okrągłe, stożkowate, walcowate. Do najpopularniejszych warzyw korzeniowych należą: marchew, burak, pietruszka, seler, rzodkiew, rzepa, chrzan. Warzywem korzeniowym nie jest natomiast ziemniak - ten należy do bulwiastych.