Dlaczego warto jeść warzywa korzeniowe?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożywać minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji, a najlepiej siedem lub więcej porcji dziennie. Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługują warzywa korzeniowe. Często goszczą na naszych stołach, czy jednak wiemy, jakim są bogactwem witamin i minerałów?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Rodzina korzeniowych

Obraz
© 123RF.COM

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożywać minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji, a najlepiej siedem lub więcej porcji dziennie. Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługują warzywa korzeniowe. Często goszczą na naszych stołach, czy jednak wiemy, jakim są bogactwem witamin i minerałów?

Warzywa korzeniowe, jak wskazuje ich nazwa, mają jadalny korzeń. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że możemy je kupić przez cały rok. Odznaczają się długą trwałością. Mają różne kolory i kształty: bywają okrągłe, stożkowate, walcowate. Do najpopularniejszych warzyw korzeniowych należą: marchew, burak, pietruszka, seler, rzodkiew, rzepa, chrzan. Warzywem korzeniowym nie jest natomiast ziemniak - ten należy do bulwiastych.

/ 9Prozdrowotne działanie potwierdzone naukowo

Obraz
© 123RF.COM

Warto zadbać o stałą obecność warzyw korzeniowych w diecie, ponieważ dostarczają organizmowi cennych substancji, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. Wzmacniają odporność i chronią przed nowotworami. Z badań opublikowanych w magazynie "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wynika, że spożywanie marchwi i selera obniża ryzyko zachorowania na raka. Dzieje się tak za sprawą falkarinolu, związku obecnego w marchwi i selerze korzeniowym. Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle. Falkarinol został umieszczony przez amerykański National Cancer Institute na liście naturalnych związków o działaniu przeciwnowotworowym.

/ 9Pyszny i pożywny afrodyzjak

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa korzeniowe to bogactwo witamin i minerałów. Są bardzo dobrym źródłem witamin: C, A i z grupy B, w tym cennego dla przyszłych mam kwasu foliowego. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, uelastycznia skórę, reguluje poziom żelaza i - co ważne - ułatwia wchłanianie żelaza. Z kolei witamina A wzmacnia wzrok i pełni niebagatelną rolę we wzmacnianiu naszej odporności. Witaminy z grupy B dobroczynnie wpływają na układ nerwowy. Natomiast wśród często występujących w warzywach korzeniowych pierwiastków trzeba wymienić potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor.

Warzywa korzeniowe na długo zasycają. Zawierają antyoksydanty chroniące nas przed atakiem wolnych rodników. Obecne w nich związki wzmacniają serce, regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Grecy i Rzymianie wierzyli, że spożywanie buraków zapewnia długowieczność. Od tysiącleci znana jest cebula, naturalny antybiotyk. Babilończycy uważali ją za symbol doskonałości. W starożytności cebula była traktowana jak... afrodyzjak.

/ 9Rzepa i krzepa

Obraz
© 123RF.COM

Wśród warzyw korzeniowych powinniśmy zwrócić uwagę na rzepę, która w starożytnym Rzymie była jednym z najważniejszych warzyw. Porcja 100 g w ponad 1/3 pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Rzepa zawiera również regulujący trawienie błonnik, indole o działaniu przeciwnowotworowym i lizynę zapobiegającą opryszczce.

Jak jeść rzepę? Można ją zetrzeć i przygotować z niej sałatkę, np. z dodatkiem startego jabłka. Polać jogurtem naturalnym albo sosem przyrządzonym z octu jabłkowego i musztardy. Starta rzepa jest smacznym składnikiem placków ziemniaczanych. Bardzo dobre będzie purée przygotowane z ugotowanych na parze i utłuczonych: rzepy, marchwi, ziemniaków. Warzywa korzeniowe w ogóle świetnie nadają się na purée. Sprawdź połączenie: ziemniak + marchew + korzeń pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (najlepiej białym), dodaj odrobinę masła i mleka, wymieszaj.

/ 9Bataty zamiast ziemniaków

Obraz
© WP.PL

Bogactwem zdrowia są słodkie ziemniaki (bataty, pataty) - bardzo dobre źródło witaminy A i C oraz błonnika, fosforu, potasu, siarki, magnezu. Zawierają białko. Zajadali się nimi Inkowie i Majowie. Bataty można upiec albo ugotować na parze i utłuc. Bardzo smaczne jest purée ze słodkich ziemniaków z dodatkiem jabłka, gruszki, soku pomarańczowego, parmezanu. Bataty można również utłuc i polać syropem klonowym - powstanie smaczny i zdrowy deser. Pyszny jest także placek ze słodkich ziemniaków.

/ 9Salsefia (kozibród porolistny)

Obraz
© 123RF.COM

Jest bogata w witaminę C i regulujący ciśnienie potas. Ma długie białe korzenie o żółtawej skórce i białym miąższu. Można ją zjeść podsmażoną albo ugotowaną z sosami, polaną masłem. Smaczna jest salsefia uduszona w śmietanie, najlepiej z dodatkiem czosnku i parmezanu.

/ 9Skorzonera (wężymord)

Obraz

Poznasz ją po korzeniu pokrytym czarną skórką (dlatego bywa nazywana "czarnymi korzonkami", można się też spotkać z określeniem "szparag zimowy"). W przeszłości bywała wykorzystywana jako antidotum na jad żmii. Do gotowania trzeba ją oskrobać i szybko zanurzyć w wodzie z octem, aby nie ściemniała. Przyrządza się ją jak salsefię. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E i C, potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń.

/ 9Topinambur

Obraz
© 123RF.COM

Bogactwo witaminy C, żelaza, wapnia, błonnika. Topinambur został zapomniany, gdy pojawił się ziemniak, choć w przeszłości był bardzo popularnym warzywem. By nie ściemniał, zaraz po pokrojeniu wrzucamy go do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny. Starty albo pokrojony w cienkie plasterki będzie ciekawym składnikiem sałatki. Topinambury przygotowuje się jak ziemniaki - można je ugotować w wodzie lub na parze albo upiec, dodać do zupy bądź serwować jako dodatek do mięsa.

/ 9Korzeń lotosu

Obraz

Piękne prezentuje się po rozkrojeniu; plasterki wyglądają jak koronka. Korzeń lotosu jest azjatyckim smakołykiem. Odznacza się lekko słodkawym smakiem. Warzywo zazwyczaj podawane jest na surowo w sałatkach; można je obsmażyć w potrawie typu stir-fry albo dodać do zupy. Szukaj go w dobrze zaopatrzonych marketach i sklepach z azjatycką żywnością.

Rzepa meksykańska jicama - pochodzi z Meksyku. Ma łagodny smak podobny do ziemniaka. Można ją jeść na surowo, po pokrojeniu w plasterki, albo upiec bądź ugotować jak ziemniaki. Dobrze smakuje porządnie doprawiona świeżymi lub suszonymi ziołami. Jicama zawiera witaminę C, potas, żelazo, wapń.

EPN/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja