Dlaczego warto jeść warzywa korzeniowe?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożywać minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji, a najlepiej siedem lub więcej porcji dziennie. Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługują warzywa korzeniowe. Często goszczą na naszych stołach, czy jednak wiemy, jakim są bogactwem witamin i minerałów?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Rodzina korzeniowych

Obraz
© 123RF.COM

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożywać minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na pięć porcji, a najlepiej siedem lub więcej porcji dziennie. Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługują warzywa korzeniowe. Często goszczą na naszych stołach, czy jednak wiemy, jakim są bogactwem witamin i minerałów?

Warzywa korzeniowe, jak wskazuje ich nazwa, mają jadalny korzeń. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że możemy je kupić przez cały rok. Odznaczają się długą trwałością. Mają różne kolory i kształty: bywają okrągłe, stożkowate, walcowate. Do najpopularniejszych warzyw korzeniowych należą: marchew, burak, pietruszka, seler, rzodkiew, rzepa, chrzan. Warzywem korzeniowym nie jest natomiast ziemniak - ten należy do bulwiastych.

/ 9Prozdrowotne działanie potwierdzone naukowo

Obraz
© 123RF.COM

Warto zadbać o stałą obecność warzyw korzeniowych w diecie, ponieważ dostarczają organizmowi cennych substancji, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. Wzmacniają odporność i chronią przed nowotworami. Z badań opublikowanych w magazynie "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wynika, że spożywanie marchwi i selera obniża ryzyko zachorowania na raka. Dzieje się tak za sprawą falkarinolu, związku obecnego w marchwi i selerze korzeniowym. Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle. Falkarinol został umieszczony przez amerykański National Cancer Institute na liście naturalnych związków o działaniu przeciwnowotworowym.

/ 9Pyszny i pożywny afrodyzjak

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa korzeniowe to bogactwo witamin i minerałów. Są bardzo dobrym źródłem witamin: C, A i z grupy B, w tym cennego dla przyszłych mam kwasu foliowego. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, uelastycznia skórę, reguluje poziom żelaza i - co ważne - ułatwia wchłanianie żelaza. Z kolei witamina A wzmacnia wzrok i pełni niebagatelną rolę we wzmacnianiu naszej odporności. Witaminy z grupy B dobroczynnie wpływają na układ nerwowy. Natomiast wśród często występujących w warzywach korzeniowych pierwiastków trzeba wymienić potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor.

Warzywa korzeniowe na długo zasycają. Zawierają antyoksydanty chroniące nas przed atakiem wolnych rodników. Obecne w nich związki wzmacniają serce, regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Grecy i Rzymianie wierzyli, że spożywanie buraków zapewnia długowieczność. Od tysiącleci znana jest cebula, naturalny antybiotyk. Babilończycy uważali ją za symbol doskonałości. W starożytności cebula była traktowana jak... afrodyzjak.

/ 9Rzepa i krzepa

Obraz
© 123RF.COM

Wśród warzyw korzeniowych powinniśmy zwrócić uwagę na rzepę, która w starożytnym Rzymie była jednym z najważniejszych warzyw. Porcja 100 g w ponad 1/3 pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Rzepa zawiera również regulujący trawienie błonnik, indole o działaniu przeciwnowotworowym i lizynę zapobiegającą opryszczce.

Jak jeść rzepę? Można ją zetrzeć i przygotować z niej sałatkę, np. z dodatkiem startego jabłka. Polać jogurtem naturalnym albo sosem przyrządzonym z octu jabłkowego i musztardy. Starta rzepa jest smacznym składnikiem placków ziemniaczanych. Bardzo dobre będzie purée przygotowane z ugotowanych na parze i utłuczonych: rzepy, marchwi, ziemniaków. Warzywa korzeniowe w ogóle świetnie nadają się na purée. Sprawdź połączenie: ziemniak + marchew + korzeń pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (najlepiej białym), dodaj odrobinę masła i mleka, wymieszaj.

/ 9Bataty zamiast ziemniaków

Obraz
© WP.PL

Bogactwem zdrowia są słodkie ziemniaki (bataty, pataty) - bardzo dobre źródło witaminy A i C oraz błonnika, fosforu, potasu, siarki, magnezu. Zawierają białko. Zajadali się nimi Inkowie i Majowie. Bataty można upiec albo ugotować na parze i utłuc. Bardzo smaczne jest purée ze słodkich ziemniaków z dodatkiem jabłka, gruszki, soku pomarańczowego, parmezanu. Bataty można również utłuc i polać syropem klonowym - powstanie smaczny i zdrowy deser. Pyszny jest także placek ze słodkich ziemniaków.

/ 9Salsefia (kozibród porolistny)

Obraz
© 123RF.COM

Jest bogata w witaminę C i regulujący ciśnienie potas. Ma długie białe korzenie o żółtawej skórce i białym miąższu. Można ją zjeść podsmażoną albo ugotowaną z sosami, polaną masłem. Smaczna jest salsefia uduszona w śmietanie, najlepiej z dodatkiem czosnku i parmezanu.

/ 9Skorzonera (wężymord)

Obraz

Poznasz ją po korzeniu pokrytym czarną skórką (dlatego bywa nazywana "czarnymi korzonkami", można się też spotkać z określeniem "szparag zimowy"). W przeszłości bywała wykorzystywana jako antidotum na jad żmii. Do gotowania trzeba ją oskrobać i szybko zanurzyć w wodzie z octem, aby nie ściemniała. Przyrządza się ją jak salsefię. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E i C, potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń.

/ 9Topinambur

Obraz
© 123RF.COM

Bogactwo witaminy C, żelaza, wapnia, błonnika. Topinambur został zapomniany, gdy pojawił się ziemniak, choć w przeszłości był bardzo popularnym warzywem. By nie ściemniał, zaraz po pokrojeniu wrzucamy go do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny. Starty albo pokrojony w cienkie plasterki będzie ciekawym składnikiem sałatki. Topinambury przygotowuje się jak ziemniaki - można je ugotować w wodzie lub na parze albo upiec, dodać do zupy bądź serwować jako dodatek do mięsa.

/ 9Korzeń lotosu

Obraz

Piękne prezentuje się po rozkrojeniu; plasterki wyglądają jak koronka. Korzeń lotosu jest azjatyckim smakołykiem. Odznacza się lekko słodkawym smakiem. Warzywo zazwyczaj podawane jest na surowo w sałatkach; można je obsmażyć w potrawie typu stir-fry albo dodać do zupy. Szukaj go w dobrze zaopatrzonych marketach i sklepach z azjatycką żywnością.

Rzepa meksykańska jicama - pochodzi z Meksyku. Ma łagodny smak podobny do ziemniaka. Można ją jeść na surowo, po pokrojeniu w plasterki, albo upiec bądź ugotować jak ziemniaki. Dobrze smakuje porządnie doprawiona świeżymi lub suszonymi ziołami. Jicama zawiera witaminę C, potas, żelazo, wapń.

EPN/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód