Pyszny i pożywny afrodyzjak
Warzywa korzeniowe to bogactwo witamin i minerałów. Są bardzo dobrym źródłem witamin: C, A i z grupy B, w tym cennego dla przyszłych mam kwasu foliowego. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, uelastycznia skórę, reguluje poziom żelaza i - co ważne - ułatwia wchłanianie żelaza. Z kolei witamina A wzmacnia wzrok i pełni niebagatelną rolę we wzmacnianiu naszej odporności. Witaminy z grupy B dobroczynnie wpływają na układ nerwowy. Natomiast wśród często występujących w warzywach korzeniowych pierwiastków trzeba wymienić potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor.
Warzywa korzeniowe na długo zasycają. Zawierają antyoksydanty chroniące nas przed atakiem wolnych rodników. Obecne w nich związki wzmacniają serce, regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Grecy i Rzymianie wierzyli, że spożywanie buraków zapewnia długowieczność. Od tysiącleci znana jest cebula, naturalny antybiotyk. Babilończycy uważali ją za symbol doskonałości. W starożytności cebula była traktowana jak... afrodyzjak.