Moc przeciwutleniaczy
W jeżynie znajdziemy także pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który zwiększa objętość w żołądku, wywołuje uczucie sytości i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit - poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania.
W owocach odkryto również bardzo silne przeciwutleniacze, m.in. antocyjany - naturalne barwniki poprawiające krążenie krwi, zapewniające naczyniom włosowatym elastyczność i prawidłową przepuszczalność. Dzięki temu pomagają w utrzymaniu odpowiedniej lepkości krwi, przyczyniając się do jej prawidłowego przepływu. Zapobiegają także odkładaniu się "złego" cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za rozwój wielu schorzeń układu krążenia, m.in. zawału serca czy udaru mózgu.
Antocyjany stymulują także produkcję rodopsyny - substancji ważnej w procesie widzenia, pozwalającej skutecznie zapobiegać degeneracji tzw. plamki żółtej, a także zaćmie, jaskrze i wielu innym chorobom oczu. Zdaniem naukowców te związki mogą także przeciwdziałać rozwojowi komórek nowotworowych (szczególnie w przypadku raka skóry).