Jak się z nimi obchodzić?
Jajka przepiórcze mają jeszcze jedną zaletę - można je przechowywać znacznie dłużej niż kurze, w lodówce zachowują walory smakowe i odżywcze nawet przez trzy miesiące.
Oczywiście przed spożyciem warto sprawdzić ich świeżość. Najprostszą metodą jest "próba wody". Wkładamy jajko do napełnionego naczynia i obserwujemy, jak się zachowuje. Bardzo świeże leży poziomo na dnie; stare, którego nie powinniśmy jeść - będzie wypływać na powierzchnię. Lekko zmierzające ku powierzchni wody jest średnio świeże, ale zwykle nadaje się do jedzenia. Swoje przypuszczenia możemy potwierdzić, wąchając zawartość skorupki.
Jajka przepiórcze wymagają znacznie krótszej obróbki termicznej niż kurze. Wkładamy je do wrzącej, osolonej wody (ich skorupka na pewno nie pęknie) i gotujemy - na miękko przez 60-90 sekund, na twardo - 3 minuty.
Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, co pomoże usunąć skorupkę. By dostać się do wnętrza, najlepiej użyć noża i naciąć skorupkę w najszerszej części.