Kulinarne pomysły
Pomysłów na wykorzystanie przepiórczych jajek jest bardzo dużo. W postaci surowej warto z nich przyrządzić oryginalną i smaczną jajecznicę albo samym żółtkiem wzbogacić smak tatara, szczególnie, gdy jego bazę stanowi dziczyzna, czyli siekana szynka sarny, jelenia czy daniela.
Ugotowane jajka przepiórcze można przygotować "po szkocku", czyli oblepić je doprawionym mięsem mielonym, a potem podsmażyć. Są smakowitym dodatkiem do rozmaitych past kanapkowych czy sałatek (np. z sałatą rzymską, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą).
Przepiórcze jajka to znakomity pomysł na przekąski, którymi zachwycą się goście na każdym przyjęciu. Po ugotowaniu na twardo można je podawać z wędzonym łososiem i kawiorem, pastą z makreli czy faszerować tuńczykiem, pieczarkami albo szynką.
Ciekawym pomysłem są jajka w galarecie (ugotowane na twardo kroimy na połówki, zalewamy wywarem z rosołu i żelatyny, a później wzbogacamy pomidorkami, groszkiem konserwowym czy natką pietruszki) albo marynowane, np. z dodatkiem buraków.
RAF/mp/WP Kuchnia