Trwa ładowanie...
09-06-2015 10:56

Sezon na strusie jaja

Jak smakuje jajecznica ze strusiego jaja? Postanowił się o tym przekonać Mikołaj Rey, który odwiedził strusią farmę Katarzyny Michnowskiej. Właścicielka zdradziła, ile jaj znosi tygodniowo samica strusia. Z kolei w studiu "Dzień Dobry TVN" poszukiwacz smaków zdradził, że strusie jajo na twardo należy gotować półtorej godziny, zaś jajo na miękko "tylko" 45 minut. Na co należy zwrócić uwagę, kupując strusie jajo i ile takie jajo kosztuje?

d21x3o7
d21x3o7

Z jednego jaja strusiego przygotować możemy jajecznicę dla 10-12 osób. Półtorakilogramowe jajko to 1000 g białka i 300 g żółtka, które stanowi doskonałe źródło składników odżywczych - cennych mikro i makroelementów oraz witamin. To także doskonałe źródło białka. W strusim żółtku znajdują się duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego i układu krążenia. Pod względem zawartości cholesterolu jajo strusie zajmuje miejsce pośrednie pomiędzy jajem indyczym a przepiórczym. Jego ilość jest porównywalna do jaja kurzego.

Jaja strusie w kuchni

Pewien problem w przypadku strusich jaj stanowi jednak dobranie się do środka, chronionego przez naprawdę grubą skorupę. Chcąc przyrządzić "strusiową" jajecznicę, najlepiej skorzystać z wiertarki. Nawiercamy dwa otwory (jak przy wydmuszce) i całą zawartość wylewamy na patelnię. Do otwarcia skorupki możemy też użyć piłki do metalu. Nie najlepszym pomysłem jest rozbijanie jaja młotkiem. Zawartość prawdopodobnie rozpryśnie się na całą kuchnię i zamiast jajecznicy będziemy mieli tylko mnóstwo sprzątania.

Przepis na jajecznicę ze strusiego jaja ze szparagami, łososiem i kawiorem

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

d21x3o7
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj