Sezon na strusie jaja

Jak smakuje jajecznica ze strusiego jaja? Postanowił się o tym przekonać Mikołaj Rey, który odwiedził strusią farmę Katarzyny Michnowskiej. Właścicielka zdradziła, ile jaj znosi tygodniowo samica strusia. Z kolei w studiu "Dzień Dobry TVN" poszukiwacz smaków zdradził, że strusie jajo na twardo należy gotować półtorej godziny, zaś jajo na miękko "tylko" 45 minut. Na co należy zwrócić uwagę, kupując strusie jajo i ile takie jajo kosztuje?

Z jednego jaja strusiego przygotować możemy jajecznicę dla 10-12 osób. Półtorakilogramowe jajko to 1000 g białka i 300 g żółtka, które stanowi doskonałe źródło składników odżywczych - cennych mikro i makroelementów oraz witamin. To także doskonałe źródło białka. W strusim żółtku znajdują się duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego i układu krążenia. Pod względem zawartości cholesterolu jajo strusie zajmuje miejsce pośrednie pomiędzy jajem indyczym a przepiórczym. Jego ilość jest porównywalna do jaja kurzego.

Jaja strusie w kuchni

Pewien problem w przypadku strusich jaj stanowi jednak dobranie się do środka, chronionego przez naprawdę grubą skorupę. Chcąc przyrządzić "strusiową" jajecznicę, najlepiej skorzystać z wiertarki. Nawiercamy dwa otwory (jak przy wydmuszce) i całą zawartość wylewamy na patelnię. Do otwarcia skorupki możemy też użyć piłki do metalu. Nie najlepszym pomysłem jest rozbijanie jaja młotkiem. Zawartość prawdopodobnie rozpryśnie się na całą kuchnię i zamiast jajecznicy będziemy mieli tylko mnóstwo sprzątania.

Przepis na jajecznicę ze strusiego jaja ze szparagami, łososiem i kawiorem

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane