Sezon na strusie jaja

Jak smakuje jajecznica ze strusiego jaja? Postanowił się o tym przekonać Mikołaj Rey, który odwiedził strusią farmę Katarzyny Michnowskiej. Właścicielka zdradziła, ile jaj znosi tygodniowo samica strusia. Z kolei w studiu "Dzień Dobry TVN" poszukiwacz smaków zdradził, że strusie jajo na twardo należy gotować półtorej godziny, zaś jajo na miękko "tylko" 45 minut. Na co należy zwrócić uwagę, kupując strusie jajo i ile takie jajo kosztuje?

Z jednego jaja strusiego przygotować możemy jajecznicę dla 10-12 osób. Półtorakilogramowe jajko to 1000 g białka i 300 g żółtka, które stanowi doskonałe źródło składników odżywczych - cennych mikro i makroelementów oraz witamin. To także doskonałe źródło białka. W strusim żółtku znajdują się duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego i układu krążenia. Pod względem zawartości cholesterolu jajo strusie zajmuje miejsce pośrednie pomiędzy jajem indyczym a przepiórczym. Jego ilość jest porównywalna do jaja kurzego.

Jaja strusie w kuchni

Pewien problem w przypadku strusich jaj stanowi jednak dobranie się do środka, chronionego przez naprawdę grubą skorupę. Chcąc przyrządzić "strusiową" jajecznicę, najlepiej skorzystać z wiertarki. Nawiercamy dwa otwory (jak przy wydmuszce) i całą zawartość wylewamy na patelnię. Do otwarcia skorupki możemy też użyć piłki do metalu. Nie najlepszym pomysłem jest rozbijanie jaja młotkiem. Zawartość prawdopodobnie rozpryśnie się na całą kuchnię i zamiast jajecznicy będziemy mieli tylko mnóstwo sprzątania.

Przepis na jajecznicę ze strusiego jaja ze szparagami, łososiem i kawiorem

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw