Na obiad najlepsza sałatka
Kiedy jest gorąco, z pewnością nie myślimy o ciepłym, obfitym obiedzie. Wręcz przeciwnie, mamy ochotę na coś lekkiego, dlatego świetnym rozwiązaniem jest sałatka. Jeśli chodzi o kompozycję, dowolność jest naprawdę ogromna.
Wypróbujcie sałatkę z krewetkami i mango. Krewetki zawierają dużo bardzo dobrze przyswajalnego białka i niewiele tłuszczu, są bogate w witaminy z grupy B oraz minerały: wapń, selen, jod, żelazo i cynk. Krewetki są pożywne, ale lekkostrawne, dlatego idealnie sprawdzają się jako składnik letniej sałatki. Ugotujcie je na parze lub podsmażcie delikatnie na masełku z czosnkiem i białym winem, a potem dodajcie do nich wasze ulubione składniki np. kolendrę, mango i ogórka. Doprawione delikatnym słodko-kwaśnym dresingiem mogą stworzyć wspólnie bardzo fajną sałatkę. Jeśli chcecie, żeby wasza sałatka była bardziej sycąca, możecie dodać do niej odrobinę makaronu pełnoziarnistego. Jeśli nie lubicie krewetek, możecie przygotować sałatkę np. z łososiem lub zamiast ryb dodać odrobinę chudego mięsa czy sera. Lekką i pożywną sałatkę, która dostarczy waszemu organizmowi niezbędnych mu składników odżywczych, stworzycie z pewnością, dodając do niej maliny, arbuza, awokado, pomidorki koktajlowe, kozi ser i prażone pestki z dyni. Jej smak podkreślicie delikatnym miodowo-musztardowym sosem. Dowolność jest naprawdę duża. Najważniejsze jest to, żeby sałatka spełniała wasze wymagania smakowe i dostarczała wam dużo niezbędnych witamin i minerałów. A jeśli do tego będzie kusiła pięknymi kolorami, z pewnością nawet w taki upał nie przejdziecie obok niej obojętnie.