Na drugie śniadanie pomidory
Bardzo smaczne, niskokaloryczne pomidory są również cennym dla naszego organizmu źródłem minerałów i witamin. Doskonale sprawdzają się również jako przekąska w upalne dni, ponieważ pomagają uzupełniać nam utracone elektrolity. W pomidorach znajdziemy dużo potasu, który wspiera nasze serce i pomaga wyregulować ciśnienie krwi. Nie brakuje w nich również magnezu, wapnia, żelaza, witaminy C, E, K, witamin z grupy B i błonnika.
Świetnym rozwiązaniem na drugie śniadanie w gorące, letnie dni może być sok ze świeżych pomidorów z dodatkiem bazylii, która nie tylko doskonale podkreśli smak pomidorów, ale również przyjemnie schłodzi nasz organizm. Przygotujcie sobie 4-5 pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę, kilka listków bazylii, odrobinę pieprzu i soli, możecie dodać też 2-3 kostki lodu, żeby nieco schłodzić wasz napój. Pamiętajcie jednak o tym, że nie może być on zbyt zimny. Lodowate napoje wcale nie są dobre na upał. Wszystkie składniki włóżcie do blendera i dokładnie zmiksujcie i gotowe.