Desery i ciasta z czereśniami

Te sezonowe owoce to skarbnica witaminy C, A i B (zwłaszcza B5) oraz minerałów m.in. jodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Ze względu na dużą zawartość cukru, mają dość sporo kalorii (59 kcal na 100 g), to są niezastąpione przy regulowaniu procesów przemiany materii, a także w problemach z kamicą nerkową, schorzeniach wątroby i pęcherza. Przede wszystkim świetnie nadają się do przygotowania pysznych deserów. Oto kilka propozycji, jak użyć czereśnie w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Co w nich siedzi i ile mają kalorii?

Obraz
© 123RF.COM

Te sezonowe owoce to skarbnica witaminy C, A i B (zwłaszcza B5) oraz minerałów m.in. jodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Ze względu na dużą zawartość cukru, mają dość sporo kalorii (59 kcal na 100 g). Mimo to są niezastąpione przy regulowaniu procesów przemiany materii, a także w problemach z kamicą nerkową, schorzeniach wątroby i pęcherza. Przede wszystkim jednak świetnie nadają się do przygotowania pysznych deserów. Oto kilka propozycji, jak użyć ich w kuchni.

/ 6Ciasto drożdżowe z czereśniami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 80g świeżych drożdży, 3 żółtka + 3 całe jajka, 0,5 l mleka, 1 szklanka cukru, 1 kg mąki pszennej, 120g masła, 1 kg czereśni.

Przygotowanie: drożdże połączyć z letnim mlekiem, 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić, aby zaczęły "pracować". Jajka i żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę. Podrośnięte drożdże wymieszać z ubitymi jajkami, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Zagnieść ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie wydrylować czereśnie. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać czereśnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C i przez ok. 35-40 minut aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.

/ 6Czereśnie w cieście

Obraz
© WP.PL

Składniki: 200 g czereśni. Ciasto naleśnikowe: 1 jajko, 100 g mąki, 100 ml mleka, 1 szczypta sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cukru, olej arachidowy do smażenia, cukier puder do posypania.

*Przygotowanie: *oddzielić żółtko od białka. Białko włożyć na chwilę do lodówki. Z reszty składników przygotować gęste ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Z białka ubić pianę i połączyć z ciastem naleśnikowym, wstawić na 1/2 h do lodówki. W tym samym czasie opłukać i osuszyć czereśnie, a następnie pozbyć się pestek od dołu, tak by została szypułka. Zanurzać stopniowo czereśnie w cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim oleju (ilość w zależności od wielkości garnka, tak aby się do siebie nie przykleiły). Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

/ 6Mini torcik

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: opak. krakersów, opak. biszkoptów podłużnych, wiórki kokosowe, płatki migdałów, 1 i 1/2 kostki masła, 3/4 l mleka, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 3 płaskie łyżki mąki pszennej, 3 żółtka, szklanka cukru, cukier wanilinowy, galaretka np. wiśniowa, kilka malin i czereśni, 40g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki 36%.

Przygotowanie: przygotować galaretkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę mleka. Ostudzić i zmiksować ze śmietaną kremówką. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką konsystencję, dodać szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć składniki. Pozostałe mleko zagotować i powoli wlewać utartą masę i chwilę gotować ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Ze sztywnego papieru wyciąć długi prostokątny kawałek, owinąć solidnie folią aluminiową i spiąć w okrąg. Na spodzie tak przygotowanej formy ułożyć warstwę krakersów i galaretkę. Dookoła ułożyć podłużne biszkopty. Do środka dodać część masy rafaello. Następnie ponownie krakersy i masa, a na wierzch warstwę czekolady. Dekorujemy malinami i czereśniami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

/ 6Placek czekoladowy z czereśniami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g masła, 100 g pokrojonej czekolady deserowej, 150 ml wody, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 275 g cukru brązowego, 150 ml kwaśnej śmietany, 2 ubite jajka, biała czekolada do dekoracji.

Przygotowanie: formę do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć pergaminem. W rondelku podgrzać wodę, masło i czekoladę, często mieszając aż czekolada się rozpuści. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Dodać masę czekoladową i wymieszać. W drugim naczyniu połączyć śmietanę i jajka, a następnie wymieszać dokładnie z masą czekoladową. Wydrylować czereśnie. Masę przełożyć do formy, posypać czereśniami, lekko je wciskając w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 35-40 minut.

/ 6Jogurtowy deser z czereśniami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego, 100 ml śmietany 18%, 16 g cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, ok. 20 czereśni, kilka truskawek, 1/2 opakowania granulowane otręby (lub płatków kukurydzianych).

Przygotowanie: połączyć składniki na krem: jogurt, śmietanę, cukier biały oraz cukier waniliowy. Na dno szklanek wsypujemy granulowane otręby lub płatki, następnie pokrojone w kosteczkę czereśnie i krem jogurtowy. Powtarzamy jeszcze raz takie warstwy, tak by zakończyć kremem jogurtowym. Wierzch dekorujemy czereśniami i truskawkami.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości