Wołowina na ostro
Nawet tak twarde mięso jak wołowina, jeśli odpowiednio ją przygotujemy, po kilku minutach smażenia w woku będzie pyszne i miękkie. Składnikami naszego dania są: kawałek wołowiny bez ścięgien i tłuszczu, cebula, czosnek, ciemny i jasny sos sojowy, sok z cytryny, papryczka chili, szczypta cukru, pęczek świeżej kolendry, pieprz i sól. Wołowinę kroimy w cieniutkie paski, mieszamy z ciemnym i jasnym sosem sojowym, odstawiamy na kilka minut. Chili i czosnek siekamy. W woku podgrzewamy olej, wrzucamy mięso razem z marynatą, dodajemy od razu posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy trzy minuty, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier, pieprz i sól. Dusimy dwie minuty i podajemy, posypując siekaną kolendrą.