Dania z woka, czyli propozycje na egzotyczny obiad w 30 minut

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Azjatyckie smaki

Obraz
© 123RF

W krajach azjatyckich w woku, czyli sporej, głębokiej patelni, przyrządza się właściwie wszystko. Można w nim dusić potrawy, smażyć, a nawet gotować zupy. Plusem tego naczynia jest fakt, że bardzo szybko się rozgrzewa, co sprawia, że przygotowanie potraw trwa o wiele krócej niż na tradycyjnej patelni. Jeśli raz spróbujecie przyrządzić coś w woku, najprawdopodobniej nigdy już tego sposobu gotowania nie porzucicie. A co można zrobić w woku?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kurczak z warzywami

Obraz
© 123RF

Jeśli macie ochotę na naprawdę szybki i smaczny obiad, kurczak z warzywami z woka, będzie idealny. Potrzebujemy: pierś z kurczaka, czosnek, świeży imbir, paprykę czerwoną i zieloną, dymkę, sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz, sól, olej i białko z jajka. Kurczaka kroimy w cienkie paski, mieszamy z białkiem z jajka. Paprykę również kroimy w paski, czosnek i imbir siekamy drobno. Rozgrzewamy woka, wlewamy trochę oleju, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy pół minuty, dodajemy kurczaka i mieszamy. Gdy mięso się zetnie, dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz, sól, paprykę i kilka łyżek wody. Smażymy wszystko dwie-trzy minuty, posypujemy posiekaną dymką i podajemy z ryżem.

/ 6Wołowina na ostro

Obraz
© 123RF

Nawet tak twarde mięso jak wołowina, jeśli odpowiednio ją przygotujemy, po kilku minutach smażenia w woku będzie pyszne i miękkie. Składnikami naszego dania są: kawałek wołowiny bez ścięgien i tłuszczu, cebula, czosnek, ciemny i jasny sos sojowy, sok z cytryny, papryczka chili, szczypta cukru, pęczek świeżej kolendry, pieprz i sól. Wołowinę kroimy w cieniutkie paski, mieszamy z ciemnym i jasnym sosem sojowym, odstawiamy na kilka minut. Chili i czosnek siekamy. W woku podgrzewamy olej, wrzucamy mięso razem z marynatą, dodajemy od razu posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy trzy minuty, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier, pieprz i sól. Dusimy dwie minuty i podajemy, posypując siekaną kolendrą.

/ 6Makaron z grzybami

Obraz
© 123RF

Chiński makaron z mąki pszennej ma tę właściwość, że bardzo szybko się gotuje. Wykorzystajmy to, przygotowując wspaniałą, błyskawiczną kolację. Składniki: małe opakowanie makaronu, kilka suszonych grzybów shitake, pęczek dymki, cebula, czosnek, przyprawa pięciu smaków, sos sojowy. Grzyby gotujemy chwilę we wrzątku,odcedzamy i kroimy w paski. Makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie i studzimy. Czosnek, dymkę i cebulę kroimy drobno. W rozgrzanym woku smażymy warzywa, dorzucamy grzyby, dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i trochę wody. Dusimy kilka minut. Dodajemy makaron, smażymy przez chwilę, doprawiamy przyprawą pięciu smaków i gotowe.

/ 6Ryż smażony

Obraz
© 123RF

Smażony ryż często podawany jest jako dodatek do dań chińskich czy tajskich. Może to być także samodzielne danie. To świetny sposób na wykorzystanie ryżu, jaki nam pozostał np. z obiadu. Potrzebujemy: szklankę ugotowanego ryżu, jajko, małą puszkę groszku, puszkę kukurydzy, posiekaną paprykę, posiekany czosnek, sos sojowy, pieprz i sól. W woku rozgrzewamy olej. Jajko mieszamy w miseczce z sosem sojowym. Wlewamy je do woka, szybko mieszamy widelcem. Dodajemy warzywa i mieszamy. Wlewamy kilka łyżek wody i gotujemy, aż warzywa lekko zmiękną. Wrzucamy ryż, doprawiamy do smaku, mieszamy szybko, a gdy tylko ryż się zagrzeje, podajemy.

/ 6Smażona kapusta pak choi

Obraz
© 123RF

I na koniec coś dla wegetarian. Kapusta pak choi kusi nas często w sklepach swoim wyglądem, ale nie zawsze wiemy, jak ją przygotować. Smażona w woku jest najlepsza. Składniki: duża pak choi, czosnek, imbir, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, kapustę kroimy w duże kawałki razem z łodygami. Do rozgrzanego woka wlewamy trochę oleju, wrzucamy czosnek i imbir, dodajemy kapustę, sos sojowy i olej sezamowy. Smażymy, aż kapusta zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości