Azjatyckie smaki
W krajach azjatyckich w woku, czyli sporej, głębokiej patelni, przyrządza się właściwie wszystko. Można w nim dusić potrawy, smażyć, a nawet gotować zupy. Plusem tego naczynia jest fakt, że bardzo szybko się rozgrzewa, co sprawia, że przygotowanie potraw trwa o wiele krócej niż na tradycyjnej patelni. Jeśli raz spróbujecie przyrządzić coś w woku, najprawdopodobniej nigdy już tego sposobu gotowania nie porzucicie. A co można zrobić w woku?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kurczak z warzywami
Jeśli macie ochotę na naprawdę szybki i smaczny obiad, kurczak z warzywami z woka, będzie idealny. Potrzebujemy: pierś z kurczaka, czosnek, świeży imbir, paprykę czerwoną i zieloną, dymkę, sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz, sól, olej i białko z jajka. Kurczaka kroimy w cienkie paski, mieszamy z białkiem z jajka. Paprykę również kroimy w paski, czosnek i imbir siekamy drobno. Rozgrzewamy woka, wlewamy trochę oleju, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy pół minuty, dodajemy kurczaka i mieszamy. Gdy mięso się zetnie, dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz, sól, paprykę i kilka łyżek wody. Smażymy wszystko dwie-trzy minuty, posypujemy posiekaną dymką i podajemy z ryżem.
Wołowina na ostro
Nawet tak twarde mięso jak wołowina, jeśli odpowiednio ją przygotujemy, po kilku minutach smażenia w woku będzie pyszne i miękkie. Składnikami naszego dania są: kawałek wołowiny bez ścięgien i tłuszczu, cebula, czosnek, ciemny i jasny sos sojowy, sok z cytryny, papryczka chili, szczypta cukru, pęczek świeżej kolendry, pieprz i sól. Wołowinę kroimy w cieniutkie paski, mieszamy z ciemnym i jasnym sosem sojowym, odstawiamy na kilka minut. Chili i czosnek siekamy. W woku podgrzewamy olej, wrzucamy mięso razem z marynatą, dodajemy od razu posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy trzy minuty, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier, pieprz i sól. Dusimy dwie minuty i podajemy, posypując siekaną kolendrą.
Makaron z grzybami
Chiński makaron z mąki pszennej ma tę właściwość, że bardzo szybko się gotuje. Wykorzystajmy to, przygotowując wspaniałą, błyskawiczną kolację. Składniki: małe opakowanie makaronu, kilka suszonych grzybów shitake, pęczek dymki, cebula, czosnek, przyprawa pięciu smaków, sos sojowy. Grzyby gotujemy chwilę we wrzątku,odcedzamy i kroimy w paski. Makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie i studzimy. Czosnek, dymkę i cebulę kroimy drobno. W rozgrzanym woku smażymy warzywa, dorzucamy grzyby, dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i trochę wody. Dusimy kilka minut. Dodajemy makaron, smażymy przez chwilę, doprawiamy przyprawą pięciu smaków i gotowe.
Ryż smażony
Smażony ryż często podawany jest jako dodatek do dań chińskich czy tajskich. Może to być także samodzielne danie. To świetny sposób na wykorzystanie ryżu, jaki nam pozostał np. z obiadu. Potrzebujemy: szklankę ugotowanego ryżu, jajko, małą puszkę groszku, puszkę kukurydzy, posiekaną paprykę, posiekany czosnek, sos sojowy, pieprz i sól. W woku rozgrzewamy olej. Jajko mieszamy w miseczce z sosem sojowym. Wlewamy je do woka, szybko mieszamy widelcem. Dodajemy warzywa i mieszamy. Wlewamy kilka łyżek wody i gotujemy, aż warzywa lekko zmiękną. Wrzucamy ryż, doprawiamy do smaku, mieszamy szybko, a gdy tylko ryż się zagrzeje, podajemy.
Smażona kapusta pak choi
I na koniec coś dla wegetarian. Kapusta pak choi kusi nas często w sklepach swoim wyglądem, ale nie zawsze wiemy, jak ją przygotować. Smażona w woku jest najlepsza. Składniki: duża pak choi, czosnek, imbir, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, kapustę kroimy w duże kawałki razem z łodygami. Do rozgrzanego woka wlewamy trochę oleju, wrzucamy czosnek i imbir, dodajemy kapustę, sos sojowy i olej sezamowy. Smażymy, aż kapusta zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem.