Dania z woka, czyli propozycje na egzotyczny obiad w 30 minut

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Azjatyckie smaki

Obraz
© 123RF

W krajach azjatyckich w woku, czyli sporej, głębokiej patelni, przyrządza się właściwie wszystko. Można w nim dusić potrawy, smażyć, a nawet gotować zupy. Plusem tego naczynia jest fakt, że bardzo szybko się rozgrzewa, co sprawia, że przygotowanie potraw trwa o wiele krócej niż na tradycyjnej patelni. Jeśli raz spróbujecie przyrządzić coś w woku, najprawdopodobniej nigdy już tego sposobu gotowania nie porzucicie. A co można zrobić w woku?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kurczak z warzywami

Obraz
© 123RF

Jeśli macie ochotę na naprawdę szybki i smaczny obiad, kurczak z warzywami z woka, będzie idealny. Potrzebujemy: pierś z kurczaka, czosnek, świeży imbir, paprykę czerwoną i zieloną, dymkę, sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz, sól, olej i białko z jajka. Kurczaka kroimy w cienkie paski, mieszamy z białkiem z jajka. Paprykę również kroimy w paski, czosnek i imbir siekamy drobno. Rozgrzewamy woka, wlewamy trochę oleju, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy pół minuty, dodajemy kurczaka i mieszamy. Gdy mięso się zetnie, dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz, sól, paprykę i kilka łyżek wody. Smażymy wszystko dwie-trzy minuty, posypujemy posiekaną dymką i podajemy z ryżem.

/ 6Wołowina na ostro

Obraz
© 123RF

Nawet tak twarde mięso jak wołowina, jeśli odpowiednio ją przygotujemy, po kilku minutach smażenia w woku będzie pyszne i miękkie. Składnikami naszego dania są: kawałek wołowiny bez ścięgien i tłuszczu, cebula, czosnek, ciemny i jasny sos sojowy, sok z cytryny, papryczka chili, szczypta cukru, pęczek świeżej kolendry, pieprz i sól. Wołowinę kroimy w cieniutkie paski, mieszamy z ciemnym i jasnym sosem sojowym, odstawiamy na kilka minut. Chili i czosnek siekamy. W woku podgrzewamy olej, wrzucamy mięso razem z marynatą, dodajemy od razu posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy trzy minuty, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier, pieprz i sól. Dusimy dwie minuty i podajemy, posypując siekaną kolendrą.

/ 6Makaron z grzybami

Obraz
© 123RF

Chiński makaron z mąki pszennej ma tę właściwość, że bardzo szybko się gotuje. Wykorzystajmy to, przygotowując wspaniałą, błyskawiczną kolację. Składniki: małe opakowanie makaronu, kilka suszonych grzybów shitake, pęczek dymki, cebula, czosnek, przyprawa pięciu smaków, sos sojowy. Grzyby gotujemy chwilę we wrzątku,odcedzamy i kroimy w paski. Makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie i studzimy. Czosnek, dymkę i cebulę kroimy drobno. W rozgrzanym woku smażymy warzywa, dorzucamy grzyby, dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i trochę wody. Dusimy kilka minut. Dodajemy makaron, smażymy przez chwilę, doprawiamy przyprawą pięciu smaków i gotowe.

/ 6Ryż smażony

Obraz
© 123RF

Smażony ryż często podawany jest jako dodatek do dań chińskich czy tajskich. Może to być także samodzielne danie. To świetny sposób na wykorzystanie ryżu, jaki nam pozostał np. z obiadu. Potrzebujemy: szklankę ugotowanego ryżu, jajko, małą puszkę groszku, puszkę kukurydzy, posiekaną paprykę, posiekany czosnek, sos sojowy, pieprz i sól. W woku rozgrzewamy olej. Jajko mieszamy w miseczce z sosem sojowym. Wlewamy je do woka, szybko mieszamy widelcem. Dodajemy warzywa i mieszamy. Wlewamy kilka łyżek wody i gotujemy, aż warzywa lekko zmiękną. Wrzucamy ryż, doprawiamy do smaku, mieszamy szybko, a gdy tylko ryż się zagrzeje, podajemy.

/ 6Smażona kapusta pak choi

Obraz
© 123RF

I na koniec coś dla wegetarian. Kapusta pak choi kusi nas często w sklepach swoim wyglądem, ale nie zawsze wiemy, jak ją przygotować. Smażona w woku jest najlepsza. Składniki: duża pak choi, czosnek, imbir, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, kapustę kroimy w duże kawałki razem z łodygami. Do rozgrzanego woka wlewamy trochę oleju, wrzucamy czosnek i imbir, dodajemy kapustę, sos sojowy i olej sezamowy. Smażymy, aż kapusta zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał