Czosnek niedźwiedzi w kuchni
To naturalny antybiotyk i lekarstwo na wszelkie wirusy, grzyby i pasożyty. Wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga trawienie i doskonale odtruwa. Zawarte w nim związki siarki sprawiają, że poleca się go osobom cierpiącym na reumatyzm, a także skarżącym się na osłabione paznokcie, zmęczoną cerę czy łamliwe włosy.
Po roztarciu świeży czosnek ma smak i zapach bardzo zbliżony do tradycyjnego produktu, ale - co ciekawe - nie pozostawia nieprzyjemnego oddechu na długie godziny. W kuchni najlepiej wykorzystywać młode, wczesnowiosenne liście. Urozmaicą twarożek, można przygotować z nich pesto. Doskonale komponują się z sałatkami, np. na bazie roszponki, wieprzowiną, baraniną, drobiem, dziczyzną i rybami. Z kolei suszony czosnek niedźwiedzi warto użyć do kiełbas, szynek oraz pasztetów. Zarówno świeżą, jak i suszoną roślinę można dodawać do zup i sosów. Najlepiej pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna powoduje utratę wielu cennych walorów leczniczych.