Czosnek niedźwiedzi - smak i zdrowie z natury

Wiosna to nie tylko czas, kiedy warto sięgać po kiełki, ale również okres, gdy po dodatki do potraw warto udać się do ogródka lub lasu. Znajdziemy tam rośliny, które na pierwszy rzut oka wydają się być niewartościowymi chwastami, ale to pyszne źródło cennych składników. Oprócz znanej, choć niedocenianej, młodej pokrzywy, naszą uwagę powinien przyciągnąć czosnek niedźwiedzi.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Skarbnica witamin

Obraz
© 123RF.COM

Wiosna to nie tylko czas, kiedy warto sięgać po kiełki, ale również okres, gdy po dodatki do potraw można udać się do ogródka lub lasu. Znajdziemy tam rośliny, które na pierwszy rzut oka wydają się być niewartościowymi chwastami, ale to pyszne źródło cennych składników. Oprócz znanej, choć niedocenianej, młodej pokrzywy, naszą uwagę powinien przyciągnąć czosnek niedźwiedzi. To przysmak budzących się z zimowego snu zwierząt, stąd jego oryginalna nazwa. Odkrywamy sekrety tych aromatycznych zielonych liści i podpowiadamy, jak użyć ich w kuchni.

/ 8Jak zbierać czosnek niedźwiedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Sezon na czosnek niedźwiedzi zaczyna się już w marcu, ale świetnie smakuje również zerwany w kwietniu. Później niestety robi się łykowaty i traci większość właściwości. Roślina ta wydziela intensywny zapach czosnku i ma długie, lancetowate liście. To właśnie po długości liści (ok. 30 cm) łatwo rozpoznamy, czy nie jest to bardzo podobna, a trująca konwalia majowa. Warto wiedzieć, że czosnek rosnący w lesie jest pod ochroną, a jego zerwanie może grozić grzywną. Dlatego najlepiej uprawiać go w ogródku lub kupować na straganie.

/ 8Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

To naturalny antybiotyk i lekarstwo na wszelkie wirusy, grzyby i pasożyty. Wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga trawienie i doskonale odtruwa. Zawarte w nim związki siarki sprawiają, że poleca się go osobom cierpiącym na reumatyzm, a także skarżącym się na osłabione paznokcie, zmęczoną cerę czy łamliwe włosy.

Po roztarciu świeży czosnek ma smak i zapach bardzo zbliżony do tradycyjnego produktu, ale - co ciekawe - nie pozostawia nieprzyjemnego oddechu na długie godziny. W kuchni najlepiej wykorzystywać młode, wczesnowiosenne liście. Urozmaicą twarożek, można przygotować z nich pesto. Doskonale komponują się z sałatkami, np. na bazie roszponki, wieprzowiną, baraniną, drobiem, dziczyzną i rybami. Z kolei suszony czosnek niedźwiedzi warto użyć do kiełbas, szynek oraz pasztetów. Zarówno świeżą, jak i suszoną roślinę można dodawać do zup i sosów. Najlepiej pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna powoduje utratę wielu cennych walorów leczniczych.

/ 8Pesto z czosnku niedźwiedziego

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 pęczek czosnku niedźwiedziego, 1/3 szklanki oleju konopnego, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, 1/2 szklanki orzeszków piniowych.

*Przygotowanie: *orzeszki piniowe zmielić. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi zmiksować z pozostałymi składnikami na pesto. Podawać do makaronów, warzyw, pieczywa, serów lub ryb.

/ 8Cukiniowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *6 jajek, 2 szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką), 1 pęczek umytego czosnku niedźwiedziego, 1/2 kostki rozpuszczonego masła, 1 szklanka mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni) i sól.

Przygotowanie: jajka wbić do miski, dodać roztopione i przestudzone masło, całość ubić mikserem. Ubijając dodać mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodać startą cukinię, posiekany czosnek i wymieszać dokładnie łyżką. Wlać masę do formy. Nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 8Potrawka z soczewicy i czosnku niedźwiedziego

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 duży por (tylko biała część), 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 1 pęczek czosnku niedźwiedziego, pomidorki koktajlowe, sól i pieprz do smaku, starty parmezan, masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i podsmażenia pora.

Przygotowanie: pora posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć z soczewicą i umytym, porwanym czosnkiem. Doprawić do smaku. Formę natłuścić, umieścić w niej soczewicę z porem, dodać pokrojone pomidorki i parmezan. Wstawić do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 200 stopni C. Piec ok. 20-25 minut.

/ 8Czosnek niedźwiedzi marynowany z serem

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *300 g sera feta, garść liści czosnku niedźwiedziego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, posiekana papryczka chili (opcjonalnie). Dodatkowo: wyparzony słoik.

Przygotowanie: ser pokroić w kostkę, a następnie wraz z umytymi i roztartymi liśćmi umieścić w słoiku. Zalać oliwą do poziomu składników, doprawić i szczelnie zamknąć. Wstrząsnąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni. Dodawać do kanapek lub sałatek.

/ 8Nalewka z czosnku niedźwiedziego

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *pęczek czosnku niedźwiedziego, 1 wyparzony słoik, 40-procentowy alkohol.

Przygotowanie: drobno pokrojone liście umieścić w słoiku i zalać do pełna alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, nie zapominając o codziennym wstrząsaniu. Po tym czasie odcedzić miksturę i ponownie przelać do butelki. Spożywanie łyżeczki dziennie to znakomita profilaktyka przeziębienia i chorób układu krążenia.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości