Czosnek niedźwiedzi - smak i zdrowie z natury
Wiosna to nie tylko czas, kiedy warto sięgać po kiełki, ale również okres, gdy po dodatki do potraw warto udać się do ogródka lub lasu. Znajdziemy tam rośliny, które na pierwszy rzut oka wydają się być niewartościowymi chwastami, ale to pyszne źródło cennych składników. Oprócz znanej, choć niedocenianej, młodej pokrzywy, naszą uwagę powinien przyciągnąć czosnek niedźwiedzi.
Skarbnica witamin
Wiosna to nie tylko czas, kiedy warto sięgać po kiełki, ale również okres, gdy po dodatki do potraw można udać się do ogródka lub lasu. Znajdziemy tam rośliny, które na pierwszy rzut oka wydają się być niewartościowymi chwastami, ale to pyszne źródło cennych składników. Oprócz znanej, choć niedocenianej, młodej pokrzywy, naszą uwagę powinien przyciągnąć czosnek niedźwiedzi. To przysmak budzących się z zimowego snu zwierząt, stąd jego oryginalna nazwa. Odkrywamy sekrety tych aromatycznych zielonych liści i podpowiadamy, jak użyć ich w kuchni.
Jak zbierać czosnek niedźwiedzi?
Sezon na czosnek niedźwiedzi zaczyna się już w marcu, ale świetnie smakuje również zerwany w kwietniu. Później niestety robi się łykowaty i traci większość właściwości. Roślina ta wydziela intensywny zapach czosnku i ma długie, lancetowate liście. To właśnie po długości liści (ok. 30 cm) łatwo rozpoznamy, czy nie jest to bardzo podobna, a trująca konwalia majowa. Warto wiedzieć, że czosnek rosnący w lesie jest pod ochroną, a jego zerwanie może grozić grzywną. Dlatego najlepiej uprawiać go w ogródku lub kupować na straganie.
Czosnek niedźwiedzi w kuchni
To naturalny antybiotyk i lekarstwo na wszelkie wirusy, grzyby i pasożyty. Wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga trawienie i doskonale odtruwa. Zawarte w nim związki siarki sprawiają, że poleca się go osobom cierpiącym na reumatyzm, a także skarżącym się na osłabione paznokcie, zmęczoną cerę czy łamliwe włosy.
Po roztarciu świeży czosnek ma smak i zapach bardzo zbliżony do tradycyjnego produktu, ale - co ciekawe - nie pozostawia nieprzyjemnego oddechu na długie godziny. W kuchni najlepiej wykorzystywać młode, wczesnowiosenne liście. Urozmaicą twarożek, można przygotować z nich pesto. Doskonale komponują się z sałatkami, np. na bazie roszponki, wieprzowiną, baraniną, drobiem, dziczyzną i rybami. Z kolei suszony czosnek niedźwiedzi warto użyć do kiełbas, szynek oraz pasztetów. Zarówno świeżą, jak i suszoną roślinę można dodawać do zup i sosów. Najlepiej pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna powoduje utratę wielu cennych walorów leczniczych.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki: 1 pęczek czosnku niedźwiedziego, 1/3 szklanki oleju konopnego, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, 1/2 szklanki orzeszków piniowych.
Cukiniowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim
*Składniki: *6 jajek, 2 szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką), 1 pęczek umytego czosnku niedźwiedziego, 1/2 kostki rozpuszczonego masła, 1 szklanka mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni) i sól.
Przygotowanie: jajka wbić do miski, dodać roztopione i przestudzone masło, całość ubić mikserem. Ubijając dodać mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodać startą cukinię, posiekany czosnek i wymieszać dokładnie łyżką. Wlać masę do formy. Nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Potrawka z soczewicy i czosnku niedźwiedziego
Składniki: 1 duży por (tylko biała część), 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 1 pęczek czosnku niedźwiedziego, pomidorki koktajlowe, sól i pieprz do smaku, starty parmezan, masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i podsmażenia pora.
Przygotowanie: pora posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć z soczewicą i umytym, porwanym czosnkiem. Doprawić do smaku. Formę natłuścić, umieścić w niej soczewicę z porem, dodać pokrojone pomidorki i parmezan. Wstawić do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 200 stopni C. Piec ok. 20-25 minut.
Czosnek niedźwiedzi marynowany z serem
*Składniki: *300 g sera feta, garść liści czosnku niedźwiedziego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, posiekana papryczka chili (opcjonalnie). Dodatkowo: wyparzony słoik.
Przygotowanie: ser pokroić w kostkę, a następnie wraz z umytymi i roztartymi liśćmi umieścić w słoiku. Zalać oliwą do poziomu składników, doprawić i szczelnie zamknąć. Wstrząsnąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni. Dodawać do kanapek lub sałatek.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego
*Składniki: *pęczek czosnku niedźwiedziego, 1 wyparzony słoik, 40-procentowy alkohol.
Przygotowanie: drobno pokrojone liście umieścić w słoiku i zalać do pełna alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, nie zapominając o codziennym wstrząsaniu. Po tym czasie odcedzić miksturę i ponownie przelać do butelki. Spożywanie łyżeczki dziennie to znakomita profilaktyka przeziębienia i chorób układu krążenia.
mp/WP Kuchnia