Czosnek niedźwiedzi - smak i zdrowie z natury
Skarbnica witamin
Wiosna to nie tylko czas, kiedy warto sięgać po kiełki, ale również okres, gdy po dodatki do potraw warto udać się do ogródka lub lasu. Znajdziemy tam rośliny, które na pierwszy rzut oka wydają się być niewartościowymi chwastami, ale to pyszne źródło cennych składników. Oprócz znanej, choć niedocenianej, młodej pokrzywy, naszą uwagę powinien przyciągnąć czosnek niedźwiedzi.
Wiosna to nie tylko czas, kiedy warto sięgać po kiełki, ale również okres, gdy po dodatki do potraw można udać się do ogródka lub lasu. Znajdziemy tam rośliny, które na pierwszy rzut oka wydają się być niewartościowymi chwastami, ale to pyszne źródło cennych składników. Oprócz znanej, choć niedocenianej, młodej pokrzywy, naszą uwagę powinien przyciągnąć czosnek niedźwiedzi. To przysmak budzących się z zimowego snu zwierząt, stąd jego oryginalna nazwa. Odkrywamy sekrety tych aromatycznych zielonych liści i podpowiadamy, jak użyć ich w kuchni.