CIasto ze śliwkami
*Składniki: *400 g śliwek, 100 g stopionego masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 4 łyżki śmietany 18%, 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki cukru.
*Przygotowanie: *białka ubić na sztywną pianę (wcześniej kilka minut powinny postać w lodówce), żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut,na gładką masę. Następnie dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach 24x24), wyrównać, a na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 50-55 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem i podawać.