Muffiny ze śliwkami
Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru (białego lub brązowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki domowego cukru wanilinowego, 3-4 krople aromatu śmietankowego, 300 g śliwek umytych i pokrojonych na mniejsze kawałki.
Przygotowanie: w jednej misce połączyć składniki mokre (rozbełtane jajka, olej, mleko i aromat), a w drugiej suche: przesianą mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól. Następnie wymieszać zawartości obu naczyń i dodać owoce. Za pomocą łyżki nakładać masę do papilotek ułożonych w formie na muffiny. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach, aż ładnie się zarumienią. Podawać po przestudzeniu.