Czas na śliwki - właściwości i przepisy
Przysmak prosto z drzewa
To jedne z najzdrowszych owoców z polskich sadów. Często jednak nie doceniamy ich właściwości, chętniej wybierając gruszki, jabłka czy owoce egzotyczne. Warto zdać sobie sprawę, że te produkty zawierają wiele witamin i pierwiastków korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Od wieków stosowane są m.in. w celu zapobieganiu zaparć. Tym samym zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ale to nie jedyne ich zalety. Oto kilka cennych faktów na tematy śliwek i propozycje ich zaserwowania.
To jedne z najzdrowszych owoców z polskich sadów. Często jednak nie doceniamy ich właściwości, chętniej wybierając gruszki, jabłka czy owoce egzotyczne. Warto zdać sobie sprawę, że również zawierają wiele witamin i pierwiastków, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Od wieków stosowane są m.in. w celu zapobieganiu zaparć. Tym samym zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ale to nie jedyne ich zalety. Oto kilka cennych faktów na tematy śliwek i propozycje ich zaserwowania.