Pierniczki norymberskie
Pierniczki norymberskie to hit świątecznych jarmarków w Niemczech. Są miękkie i wilgotne. Mówi się o nich także pierniczki Elizy. Pachnące anyżem i bakaliami, wypiekane na cieniutkich opłatkach, pokryte czekoladą lub lukrem po prostu rozpływają się w ustach. Jak je przygotować? To proste.
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki korzennej przyprawy
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 70 g zmielonych orzechów
- 70 g zmielonych migdałów
- 100 g posiekanych migdałów
- 70 g rodzynek
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 szklanka mleka
- opłatki do pieczenia
*Przygotowanie: *rodzynki zalej gorącą wodą lub rumem, by zmiękły. Po kilku minutach odsącz je i posiekaj razem ze skórką pomarańczową. W misce wymieszaj suche składniki. Masło, cukier i jajka zmiksuj na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodawaj suche składniki. Dodaj mleko i bakalie. Wymieszaj. Na blasze wyłóż opłatki, na każdym nakładaj porcję ciasta i lekko spłaszcz (jeśli ich nie masz, układaj ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia). Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Po wystudzeniu polej czekoladą lub lukrem.