Czas na pierniczki. Zaproś rodzinę do wspólnego pieczenia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Najlepsze przepisy

Obraz
© 123RF.COM

Już ostatni dzwonek, aby pomyśleć o pieczeniu pierniczków. Te korzenne słodkości potrzebują bowiem czasu, by zmięknąć i nabrać charakteru. Przygotowywanie pierniczków to wspaniała zabawa, a zapach, który unosi się wtedy w domu, jest po prostu urzekający. Poznajcie 5 sprawdzonych przepisów.

/ 5Tradycyjne pierniczki

Obraz
© 123RF.COM

Czasem zdarza się, że mimo upływu dni, nasze ciasteczka wciąż są bardzo twarde. Spokojnie, można je uratować. Wystarczy do puszki lub słoja, w którym je trzymamy, włożyć cząstki jabłka. Pierniczki pochłoną wilgoć z owoców, stając się miękkie i delikatne. Dodatkowo zyskają niepowtarzalny aromat. Należy jednak codziennie wymieniać jabłka, by nie zaczęły pleśnieć.

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • 2 jajka

Przygotowanie: suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Miód i masło rozpuść w garnuszku, wystudź i wlej do suchych składników. Zagnieć ciasto (ma być gładkie, elastyczne i nie kleić się do palców), w razie potrzeby podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę i cienko rozwałkuj. Foremkami wykrawaj kształty, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Uważaj, by się nie przypaliły, ponieważ wówczas stwardnieją na kamień i staną się gorzkie.

/ 5Lebkuchen

Obraz
© 123RF.COM

Niemieckie pierniczki lebkuchen to jedne z najsmaczniejszych ciasteczek. Można je upiec nawet dzień przed Wigilią. Są miękkie, pachną cytrusami i można jeść je niemal od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Nie wymagają leżakowania, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach. Do ciasta możemy dodać orzechy lub inne drobno posiekane bakalie.

  • 500 g mąki pszennej
  • 170 g płatków migdałowych
  • 180 g masła
  • 400 ml miodu
  • 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 80 g przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

*Przygotowanie: *płatki migdałowe zblenduj, aż powstanie mąka. Skórkę kandyzowaną drobno posiekaj. Suche składniki wymieszaj w misce. W garnku o grubym dnie podgrzej masło i miód. Odstaw do ostygnięcia. Ciepłą masę wlej do suchych składników. Wymieszaj dokładnie (ciasto będzie rzadkie, ale nie dodawaj więcej mąki). Miskę przykryj ściereczką i odstaw. Z przestudzonego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej zwilżonymi lekko dłońmi). Pierniczki układaj w dużej odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszcz. Piecz w 180 stopniach przez ok. 12 minut. Na drugi dzień polukruj.

/ 5Pierniczki norymberskie

Obraz
© 123RF.COM

Pierniczki norymberskie to hit świątecznych jarmarków w Niemczech. Są miękkie i wilgotne. Mówi się o nich także pierniczki Elizy. Pachnące anyżem i bakaliami, wypiekane na cieniutkich opłatkach, pokryte czekoladą lub lukrem po prostu rozpływają się w ustach. Jak je przygotować? To proste.

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki korzennej przyprawy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 70 g zmielonych orzechów
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 70 g rodzynek
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka mleka
  • opłatki do pieczenia

*Przygotowanie: *rodzynki zalej gorącą wodą lub rumem, by zmiękły. Po kilku minutach odsącz je i posiekaj razem ze skórką pomarańczową. W misce wymieszaj suche składniki. Masło, cukier i jajka zmiksuj na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodawaj suche składniki. Dodaj mleko i bakalie. Wymieszaj. Na blasze wyłóż opłatki, na każdym nakładaj porcję ciasta i lekko spłaszcz (jeśli ich nie masz, układaj ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia). Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Po wystudzeniu polej czekoladą lub lukrem.

/ 5Drożdżowe pierniczki

Obraz
© 123RF.COM

Drożdżowe pierniczki powinny być puszyste i rozpływające się w ustach. Dlatego pokochają je wszystkie dzieci. Jednak bardzo łatwo sprawić, że ciasteczka staną się twarde jak kamień, a wtedy może nie pomóc nawet trik z jabłkiem. By tego uniknąć, należy je bacznie obserwować w trakcie pieczenia. Gdy tylko zaczną się rumienić, od razu wyjmujemy blachę z piekarnika.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki cukru pudru

*Przygotowanie: *drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej przez sito wraz z cukrem pudrem. Dodaj sodę i przyprawę korzenną. Miód podgrzej z masłem, po przestudzeniu dodaj do mąki. Wbij jajko, wlej zaczyn. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość 5 mm. Foremką wykrawaj kształty. Pierniczki ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut.

Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja