Drożdżowe pierniczki
Drożdżowe pierniczki powinny być puszyste i rozpływające się w ustach. Dlatego pokochają je wszystkie dzieci. Jednak bardzo łatwo sprawić, że ciasteczka staną się twarde jak kamień, a wtedy może nie pomóc nawet trik z jabłkiem. By tego uniknąć, należy je bacznie obserwować w trakcie pieczenia. Gdy tylko zaczną się rumienić, od razu wyjmujemy blachę z piekarnika.
Składnik:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki cukru pudru
*Przygotowanie: *drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej przez sito wraz z cukrem pudrem. Dodaj sodę i przyprawę korzenną. Miód podgrzej z masłem, po przestudzeniu dodaj do mąki. Wbij jajko, wlej zaczyn. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość 5 mm. Foremką wykrawaj kształty. Pierniczki ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut.
Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu